Ízléses anyagokból áll az átlagosnál jobb minőségű beltér, a színes HUD látványosabb a digitális műszerfalnál

Amikor 2017 nyarán elkészült az utolsó hidropneumatikus futóművel felszerelt Citroën, akkor a márka nemcsak az identitását jelképező műszaki csemege, hanem a C5-ös karrierjének végére is pontot tett. Nevét ugyan a C5 AirCross örökölte, a kompakt szabadidő-autóval egy másik közönséget céloztak meg. A középkategóriába visszatéréskor egy minden tekintetben aktuális autót szántak a vevőknek, amely több felépítés előnyeit egyesíti, és garantálja azt a komfortot, amit csak a Citroëntől kaphatnak meg.

A C5 X egy emelt hasmagasságú, elegáns vonalvezetésű ötajtós, vagy inkább kombi karosszériás utazóautó. Okosan, költséghatékony módon valósították meg. A moduláris padlólemezzel a karosszéria és a tengelytáv hossza is széles skálán változtatható, a tekintélyes külső műszakilag valójában egy kompaktautót rejt. Nyoma sincs hidropneumatikus elemeknek, sőt, a kategóriában megszokott, több lengőkaros hátsó futómű helyett a helytakarékos csatolt lengőkaros konstrukciót választották. Acélrugós felfüggesztését az Európában 2018-ban bevezetett hidraulikus ütközőelemekkel kiegészített lengéscsillapítók teszik viszonylag különlegessé, ezenkívül a 225 lóerős konnektoros hibrid elektronikusan szabályozott, adaptív lengéscsillapítókat kap. Hasonlóan figyelmes megoldás az extra hangszigetelést biztosító, dupla oldalüvegezés, amely azonban csak a csúcs, Shine Plus szinten jár.

Alapáron 3,7 kW-os áramfelvételre képes a hibrid, 190 000 Ft-ért ez 7,4 kW-ra növelhető

Miközben az elődmodell V6-os benzinest és dízelt is felvonultatott, a C5 X a négyhengeres benzinest is felárért kapja meg, a gázolajos helyét pedig a hibrid vette át. Bár utóbbi a gyár számára is költséges technológia, több ponton is észrevehető a spórolás, ami – a piaci folyamatokat ismerve – lehetővé tette a típus bemutatását. Hiába keressük, teleszkóp nem jutott a motorháztető felemelésére, nagy teljesítményű audiorendszert felárért sem lehet hozzá kérni, és a műszerfal dizánjára sem fordítottak nagyobb összeget a szükségesnél, de a kormány mögött töltött idő után el kell ismerni, hogy ez egyáltalán nem volt rossz ötlet!

A ránézésre is hívogató, puha ülések kárpitozása harmonizál a belső dizájnnal. A fejtér ugyan nem ér fel a szabadidő-autókéval, a lábtér és a komfort a sofőrös limuzinokat idézi

Aki szereti a klasszikus Citroëneket, megtalálja a párhuzamokat, a C5 X úgy viszonyul a modern szabadidő-autókhoz, mint a CX vagy az XM a hagyományos limuzinokhoz. Feltűnően lapos, ferdehátú kialakítása az alacsony légellenállásnak dolgozik, alaktényezője kiviteltől függően 0,29 és 0,31 között van. Az üvegfelület körbeér a karosszérián, a műanyagokat nem túlozták el, az egykori szintszabályzást pótló 19,4 cm-es hasmagasság arra utal, hogy le tud küzdeni kisebb akadályokat. Szemre is nagy puttonyába 545 liternyi csomagot pakolhatunk. Igaz, ez a hibrid 12,4 kWh kapacitású akkumulátora miatt a csúcsmodell esetében már csak 485 liter, az utastér méretét azonban semmi sem befolyásolja.

A plug-in hibrid esetében a padló alatti rekesz az akkucsomagé, így 485 litert pakolhatunk tele

Elöl kellemesen légies, hátul a sofőrös autókéra emlékeztetően tágas a hely, mégsem a bőséges váll-, vagy a szokatlan lábtér miatt érezzük magunkat a legnagyobb kényelemben, a potenciális riválisokéhoz nem hasonlítható komfortérzet a kényeztetően puha üléseknek köszönhető. A fűtésnél és szellőztetésnél és a masszázsfunkciónál is fontosabb az eltalált vezetési pozíció. A sofőr egy belevaló autóban érzi magát az enyhén szögletes, jó fogású kormány és a fabetéttel, valamint dombornyomott mintákkal feldobott műszerfal mögött. Már az első métereken érezhető a fenségesen puhára hangolt rugózás, viselkedése drága extrák nélkül is felsőbb szintre emeli a C5 X színvonalát. Egy élmény úgy autózni, hogy nem kell előre felszisszenni az úthibák előtt, hiszen itt minden a mi kényelmünkről szól. Egyáltalán nem rontja el az összképet, hogy a legtöbb mai autóból szinte teljesen eltüntetett bólintás, illetve karosszériadőlés kismértékben jellemző rá, hiszen tempós kanyarokban is stabil, jól irányítható marad, a hangolás mindkét kivitelben optimális.

A hátsó légterelőknek is van szerepe a 0,29-0,31-es alaktényező elérésében. A hátsó oldalablak mintázata az ős DS-re utal

Az 1,2 literes, háromhengeres, 130 lóerős alapmotor 230 Nm nyomatékával boldogul az 1,5 tonnás karosszériával, de az alapáron járó, 8 fokozatú automatikus váltó is segítségére van. Nem is a hangok vagy a vibrációk, hanem az utasokkal és csomagokkal növelt tömeg miatt tűnik jobb választásnak az 1,6 literes turbó 180, vagy konnektoros hibridként 225 lóerővel. A 11 000 000 Ft-os alapárhoz képest a hibrid 4 690 000 Ft-os felára jelentős, az 55-62 km-es tisztán elektromos hatótáv azonban szimpatikussá teszi, a legjobb mégis egy dízel lenne! A C5 X jövőbeli vásárlói számára nem várt előnyt jelent a típus kínai gyártása, hiszen a márka helyi partnere, a Dongfeng saját chipgyárral rendelkezik…