Megtörtént az elképzelhetetlen: akadozik a fejlett országok kirakatágazata, az autógyártás – chiphiány miatt! Várhatóan nem egyszeri zavarról van szó, hanem az állandó növekedés ideológiája bukik meg.

Tegnapig megállíthatatlannak tűnt az autóipar fejlődése. Húzóágazatként meghatározó országok gazdaságában, fontos munkáltató, és tízmillió-szám előállított járműveivel a 20. századi világ teremtőjévé és jelképévé vált. Lendülete áttör bármi akadályon! Hittük, reméltük… Először csak apró bulvárhírnek tűnt, hogy chiphiány miatt kénytelen korlátozni termelését néhány autógyártó, de nem így lett. Kiderült, milyen sérülékeny az iparág.

Mi működik mikrochipekkel egy korszerű gépkocsiban? Szinte minden, a motortól, a blokkolásgátlón, menetstabilizálón át a szórakoztató-tájékoztató berendezésig, a klímáig és a vezetőtámogatásig. Ezeket a járműveket már így tervezték, nem lehet kihagyni a hálózatba foglalt elemek egyikét sem.

Az autóiparban tapasztalható hiánygazdaság aktuális kérdéseiről, a problémák forrásairól podcast adásunkban közlünk bővebb információkat, tartsanak velünk!