Fotó: Hraskó István

Kecskemét nemcsak a Mercedes városa, hanem kicsit az egykori keletnémet gyártású Trabantoké is, hiszen a 2011 óta megrendezett kecskeméti Trabi-találkozó mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb ilyen jellegű hazai eseménnyé nőtte ki magát.

Szombaton már kilencedik alkalommal gyűltek össze a trabisok a hírös városban, de az Auchan melletti füves területen jópár Wartburg és Barkas is felsorakozott. Trabikból aztán volt mindenféle: konszolidált, díszítéstől mentes, tisztességben megöregedett Trabi, rikító színekben pompázó, vagány napfénytetős, és olyan is, amelynek állítható kerekeinek a dőlésszöge.

Egy biztos: a tulajdonosok rendkívül nagy becsben tartják kis kedvencüket, és nem sajnálják a pénzt, ha felújításra, csinosításra van szükség. A szervezők díjazták a legszebb belső térrel rendelkező, a legszakadtabb, a legeredetibb, a legmesszebbről érkező, a legszebb és a legextrémebb motorterű járművet is, a Trabik és a Wartburgok között egyaránt.

Nyeste Lászlónál négy éve tart a Trabi-szenvedély, négyütemű kisautóját a rokonságból kapta ajándékba. Kijavította a karosszériáját, lefestette, és egy klassz, eredeti keletnémet tervek szerinti sátrat is készített rá: a 150×200 centiméteres „emeleten” két fő kényelmesen tud aludni. Aztán ha már kész lett a Trabi, megcsinálta sajátkezűleg a kicsinyített mását is.

– Nagyon tetszik a fílingje, igazi hangulata van – mondta a mezőkövesdi úriember, aki rendszeresen eljár a hasonló találkozókra, Kecskemétre már harmadszor látogatott el feleségével és két fiával.