A Porsche fél évszázada már beindította a marketinggépezetét, miszerint érkezik a 901-es sportkocsi, de aztán a Peugeot még időben közbeszólt, mondván levédték a három számjegyű típusnévben középen szereplő nullát, úgyhogy a stuttgartiak kénytelenek voltak 911-esnek átnevezni az autót – de csak azt követően, hogy 82 autót már legyártottak 901-es néven, amelyeken utólag cserélték le a típusjelzést.

fotó: Erik Kouwenhoven fotó: Erik Kouwenhoven

Ezek egyike került nemrég elő Potsdam városában egy valóságshow keretében. Az RTL II-n futó Das Trödeltrupp november 10-én sugárzott epizódjában lomtalanították egy veteránautókat gyűjtő nyugdíjas házát, amely közben a lényegében porrá rohadt Porsche is előkerült egy sarokból. Az épp az epizódban szakértőként szereplő Otto Schulte felismerte, hogy itt egy különleges autóról van szó, ami a Porsche gyár érdeklődését is felkeltette.

Az 57., 1964. október 22.-én legyártott 901-es (amelyet az új tulajdonosa már 911-esként kapott meg) olyan korai darab, hogy ilyen még a gyári gyűjteményben sincs, ennek megfelelően a Porsche Múzeum a források szerint 107 000 eurót fizetett az autóért. A motor nem gyári, de egy másik 901-esé, és a korában megkezdett és félbehagyott felújítás miatt az autó korábban kiszerelt belső tere menthető állapotú (ajtókárpitok, ülések), a gyári szakemberek becslése szerint 2016-ban már kiállítható állapotban lesz a 901-es. Azért fizettek 33 millió Ft-ot a roncsért, mert ebből a típusból még nem volt ilyen korai évjárat, és egy hiányzott ahhoz, hogy teljesen legyen a gyűjtemény.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!