Habár a CX-5-ös csak 2012 áprilisában kerül majd a hazai kereskedésekbe, mi már most, közel fél évvel az értékesítés kezdete előtt kipróbálhattunk néhány előszériás prototípust! Az újdonság több szempontból is mérföldkő a Mazda számára: egyrészt ez a japán márka első kompakt SUV-ja, másrészt az első modell, amelyiknél bevetik a Kodo stílusirányzatot, valamint az autó egészére kiterjedő (karosszéria, hajtáslánc, kormánymű, futómű) Skyactiv tömeg- és fogyasztáscsökkentő megoldások sorát.

Tágas utastér, magas fokú biztonság

Ami a „mozgás lelke” fantázianevű formavilágot illeti, a Mazda mintha átesett volna (vagy inkább vissza) a ló túloldalára, nekem eléggé letisztultnak tűnik az autó, s kissé visszafogott a dinamikája. Főleg a túlságosan is mozgalmas 3-ashoz képest éles a váltás, de a CX-7-es nagytestvérbe is több lendület szorult. A fogyókúra sikere viszont vitathatatlan, a kocsi öntömege 1345 kilótól (plusz a szabvány szerinti 75 kg-os vezető) indul, ami közvetlen vetélytársainál 0,5-1 mázsával csekélyebb. Pedig méreteit tekintve a CX-5-ös az egyik legnagyobb, a tengelytávja pedig a leghosszabb a kategóriában.

A műszerpultot puha műanyag borítja, a zongoralakk- és krómhatású díszítés elegáns. A bőrkárpit fekete vagy bézs lehet A műszerpultot puha műanyag borítja, a zongoralakk- és krómhatású díszítés elegáns. A bőrkárpit fekete vagy bézs lehet

Ennek megfelelően elöl-hátul tágas az utastér, s a Karakuri ülésmechanizmusnak köszönhetően pofonegyszerűen variálható. A 40:20:40 osztású hátsó támla a csomagtér oldalfaláról, egy-egy kar (a bal oldalon kettő) meghúzására síkba dől. Így az alaphelyzetben 503 literes befogadóképesség 1620-ra bővül, a pakolást pedig a SUV-os viszonylatban alacsony rakodóperem, illetve a csomagtérajtóval együtt emelkedő takaróroló (használaton kívül a padló alatt tárolható) teszi kényelmessé.

A vezetési pozíció kényelmesen magas, jól rálátni a forgalomra, s a körkilátás sem rossz. Az anyagválasztásról és a kidolgozásról egyelőre korai lenne véleményt alkotni, mert ezek még kézzel összeszerelt prototípusok voltak, pár elnagyolt részlettel. Annyi már biztos, hogy a műszerfal könnyen áttekinthető, elrendezése a japán logikát követi a magasabb felszereltségi szinteken pedig a navigációs és multimédiás berendezés egyéni ízlés szerint az érintőképernyőn vagy a „HMI commander” egérrel is kezelhető. Specifikációtól függően holttérfigyelést, sávelhagyásra figyelmeztetést, távfényasszisztenst és koccanásgátlót is tartalmazhat az aktív biztonsági arzenál.

Mi a közös az MX-5-ösben és a CX-5-ösben?

Kezdetben a 2,0 literes Skyactiv-G benzines (man.: 165 LE/210 Nm, aut.: 160 LE/208 Nm), valamint a 2,2 literes Skyactiv-D dupla turbós (egy kicsi és egy nagy feltöltő) gázolajos 150 és 175 lóerős változata alkotja a motorpalettát. A kizárólag összkerekesként elérhető csúcsdízelt leszámítva mindegyik választható első- vagy elektronikusan vezérelt, Haldex-kuplungos négykerékhajtással. Sőt, a hatfokozatú kézi helyett felár ellenében ezentúl a dízelekhez is kérhető hatgangos automata – szóval elég sok variáció létezik.

A kategória legnagyobb tengelytávolsága és szélessége szellős utasteret eredményez A kategória legnagyobb tengelytávolsága és szélessége szellős utasteret eredményez

A rövidke próbaút alapján úgy tűnik, nem csupán marketingmaszlag, hogy a Mazda igyekezett egy keveset átörökíteni az MX-5-féle Jinba Ittai (ló és lovasa) vezetési élményből. Jó fogású és sportos méretű a kormány, áttételezése közvetlen, az irányváltások szinte azonnaliak, úgyhogy a CX-5-ös precízen vezethető. Feszes hangolású, elöl MacPherson, hátul öt lengőkaros felfüggesztésével határozottan fogja az utat, míg szerény tömege miatt kanyarokban is agilisnak érezni. A kézi váltó pontosan megvezetett, rövid utakon és kis erőszükséglettel kapcsolható, de ami igazán meglepő, hogy – fel is, le is – milyen gyorsan kapcsolgat az automata. A benzines verzió mindenekelőtt a lendületes stílusú vezetőknek ajánlható: már 2500-as fordulattól szépen húz, a lendületes haladáshoz azonban hajszolni kell a motort és sűrűn használni a váltót. Sokkal rugalmasabb, így kényelmesebben vezethető a dízel, amely automatával és összkerékhajtással kombinálva igazán megnyerő, sokoldalú családi és utazóautóvá avatja a CX-5-öst.

Magasabb specifikáció esetén 60:40 helyett 40:20:40 osztású a hátsó üléstámla Magasabb specifikáció esetén 60:40 helyett 40:20:40 osztású a hátsó üléstámla

A 2012-es kondíciókkal számolva a fronthajtású, benzines CX-5-ös indulóára várhatóan 6 880 000 forint körül alakul, ami a Ford Kugához és a VW Tiguanhoz viszonyítva már most versenyképes! A 150 lovas dízelért 600 ezerrel kérnek majd többet, az automata és az összkerékhajtás felára pedig 550-550 ezer forint lesz.

Aszfaltterepjáró: a CX-5 szabadmagassága 215 mm, első terepszöge 18,6, a hátsó 24,4 fok Aszfaltterepjáró: a CX-5 szabadmagassága 215 mm, első terepszöge 18,6, a hátsó 24,4 fok

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!