A szükség nagy úr – ezt próbálják meg kihasználni a csalók. A legújabb módszer – olcsó benzint ajánlanak, de előre kérik a pénzt. Benzint persze nem adnak.

A szoljon.hu portálon megjelent hír szerint telefonon ajánlották fel egy hölgynek, hogy nagyon kedvező áron, összesen 115 000 forintért 400 liter gázolajat és 100 liter benzint adnak neki. Ez 230 forintos literenként árat jelent – milyen kedves a MOL-tól, hogy a számolás megkönnyítése miatt kiegyenlítette az üzemanyagok árát – ami jóval elmarad attól, amit a benzinkutakon kell fizetni. A sértett átutalt százezer forintot, és azóta várja, hogy jelentkezzen a férfi a maradék 15 000 forintért és hozza az 500 liter üzemanyagot. A rendőrségnek nem lesz nehéz dolga a csaló felderítésében, hiszen tudja a bankszámlaszámát. Az, hogy sikerül-e visszaszerezni a pénzt, már más történet.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az hamis. Legalább annyira kamu a dolog, mint amikor a fantasztikus fényezési-hibákat javító készletet próbálják meg az emberre rásózni „teleshop” ár alatt a bevásárlóközpontok parkolójában. A benzin és a gázolaj drága dolog, alternatíva jelenleg csak a gázosítás, vagy ha bírja az autó, az E85 lehet.

Különben is, a magyar állam egyik kedvenc fejőstehene az autós, aki kivétel nélkül – még maga a miniszterelnök is – folyamatosan törvényt sért. A NAV egyik jogelődje, a Vám- és Pénzügyőrség ugyanis kiadott egy határozatot arról, hogy a gépjárművek tankjában csak olyan anyag lehet, ami után jövedéki adót fizettek – ekkor történt, hogy rengeteg adalékot áruló vállakozás hagyott fel a tevékenységével, mert nem volt pénzük megfizetni az adót. Márpedig az üzemanyag fölött levegő is található. Két megoldás van: vákuumpumpa, vagy a levegő megadóztatása. Abszurd helyzet? Lehet, de a 230 Ft-os benzin is annak számít Magyarországon.