Elismerésre méltó dolog, hogy egy olyan márka, amit alig másfél évtizede még komolyan sem vettek, most hátsókerék-hajtású sportkupét készít. A Genesis Coupén azonban nem csak látszik, helyenként érződik is, hogy elsősorban az amerikai piacra szánták – főleg a korábban tesztelt, 303 lóerős 3.8 V6-os csúcsmodellre igaz ez.

Van itt azonban egy kétezres, turbómotoros verzió is, amelyik sokkal életképesebb lehet mifelénk. Lássuk, mennyire!

Nem kell Ferrarit venni, hogy feltűnő legyél!

Úgy tűnik, a koreaiak sportkupéja szín- és motorváltozattól függetlenül ugyanazt a döbbenetes hatást váltja ki az emberekből. Esküszöm, milliószor jobban megbámulják, mint bármelyik Audit, BMW-t vagy Mercedest – leszámítva persze az R8-ast és az SLS AMG-t. Annyi szent, hogy rikító sárga fényezésén kívül határozottan lendületes arányaival és izgalmas alapformájával is feltűnést kelt a Genesis Coupé: hosszúra nyújtott, alacsony orr, látványosan ívelő tető és magasra húzott, tömzsi fenék. Sportos fellépését rövid első túlnyúlás, erőteljesen domborított kerékjárati ívek, valamint a hangsúlyos és hátrafelé meredeken emelkedő övvonal fokozzák. A formaterv mégis inkább simulékony, mint agresszív – ez nálam sokkal jobban működik a Veloster túldrámázott designjánál.

Vérpezsdítőnek éppen nem nevezhető a műszerfal Vérpezsdítőnek éppen nem nevezhető a műszerfal

Az üléshelyzet sportosan mély, de az ideális vezetési pozíció kialakítása kicsit tovább tart a kelleténél, mert a kormány csak magasságban állítható, tengelyirányban nem. Ennél bosszantóbb hiba, hogy miután a „potyautasok” bekászálódtak hátra, az első ülések nem állnak vissza korábbi pozíciójukba. A második sor ugyancsak kétszemélyes, széltében-hosszában korrekt helykínálattal, a fejtér viszont olyan szűkös, hogy a nejem az első fekvőrendőrnél intim kapcsolatba került a szélvédővel. Amúgy az utastér kidolgozása és ergonómiája példás, a felszereltség nagyvonalú, s tulajdonképpen a felhasznált anyagok minőségében sincs komolyabb kivetnivaló, a Genesis Coupé mégsem nyújt „prémiumfílinget”.

Papírforma szerint jól fogunk szórakozni

A 2,0 literes, változó szelepvezérlésű turbómotor – hatfokozatú manuális sebességváltón keresztül – 214 lóerőt és 302 Nm-t küld a hátsó kerekekre. Ígéretes a 8,0 másodperces gyorsulás és a 222 km/órás csúcssebesség is, a gyakorlatban viszont nem ilyen rózsás a helyzet: amíg a jobb oldali pedál kiváltképp közvetlen és élénkek a gázreakciók, addig a kuplung nagyon fent és hirtelen fog, a váltókar megvezetése pedig kissé darabos. Ehhez jön még, hogy alacsony fordulaton légszomjtól szenved a négyhengeres, a kapcsolásoknál meg, mint valami komfortmotor, nehezen ejti a fordulatot, a menetstabilizáló rendszer pedig meglehetősen korán és elég durván avatkozik közbe – jobb is rögtön kikapcsolni. A lényeg: hosszas összeszokást és folyamatos odafigyelést igényel, hogy rángatások és bakkecskézések nélkül tudjuk vezetni a kocsit.

Átlagos a félig motorosan állítható ülések oldaltartása. Sportos formázású a hátsó üléspad, apró, integrált fejtámasszal Átlagos a félig motorosan állítható ülések oldaltartása. Sportos formázású a hátsó üléspad, apró, integrált fejtámasszal

Ha egyszer megtaláltuk az összhangot, egészen jót szórakozhatunk a Genesis Coupéval. 3000-es fordulatnál összekapja magát a turbómotor, egészségesen pörög fel és becsülettel meglódítja az 1,6 tonnás vasat. Közben a hangja az üvöltésig erősödik, csakhogy ez inkább fémesen nyers, mintsem élvezetes. Sajnos a gyorsulási élménytől sem fogjuk eldobni az agyunkat, ahhoz viszont elég az ereje, hogy egyik-másik kanyarban kilinccsel előre forduljunk. A férfiasan nehéz, de közvetlen kormánnyal jól kézben tartható és viszonylag pontosan irányítható, az első MacPherson és hátsó több lengőkaros felfüggesztésekkel pedig határozottan is fogja az utat. Nem betonkemény és rázós, de a legtöbb útegyenetlenségről és hibáról folyamatosan tudósít a futómű, úgyhogy túrakupénak sem ideális a Hyundai.

Hosszában beépített turbómotor, széria toronymerevítés Hosszában beépített turbómotor, széria toronymerevítés

A 3.8 V6-osnál hárommillióval olcsóbb ugyan, de még így is 9 990 000 forintot kell leszurkolni a Genesis Coupé 214 turbólóerős változatáért. A koreaiak ajánlata akkor lenne igazán vonzó, ha a hasonló motorizáltságú és képességű, de elsőkerekes Renault Laguna Coupéval egy árban, kerek egymillióval jutányosabban adnák.

Ékszerű alak 19 colos alufelnikkel, hátsó spoilerrel és két kipufogóval Ékszerű alak 19 colos alufelnikkel, hátsó spoilerrel és két kipufogóval

TETSZETT
arányok, forma
nagyvonalú felszereltség
hátsókerékhajtás

NEM TETSZETT
darabos vezethetőség
gyorsulási érzés, motorhang
vételár

ÖSSZEGZÉS
Feltűnő és jól felszerelt gép, de komoly ellenérv, hogy a prémiummárkák csak 300 000-1 000 000 forinttal drágábban mérik sportkupéjukat. Igaz, szerényebb teljesítmény (Audi A5 Coupé 1.8 TFSI: 170 LE, BMW 320i Coupé: 170 LE, Mercedes C180 Coupé: 156 LE) és felszereltség mellett.

Hyundai Genesis Coupé 2.0T
Összlökettérfogat: 1998 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 turbó
Max. teljesítmény: 157 kW (214 LE) 6000/min
Max. forgatónyomaték: 302 Nm 1900-3500/min
Hossz./szél./mag.: 4630/1865/1385 mm
Tengelytáv: 2820 mm
Saját tömeg/teherbírás: 1570/350 kg
Csomagtér: 332 l
Üzemanyagtank: 65 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 8,0 s
Max. sebesség: 222 km/h
Város/országút/vegyes: 13,5/7,1/9,5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 11,2 l/100 km
CO2-kibocsátás: 220 g/km
A modell alapára: 9 990 000 Ft
A tesztelt modell ára: 9 990 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!