Ha az 50-es, 60-as években mutattak volna egy képet a mai Formula–1-es autókról a szurkolóknak, valószínűleg mindenki azt mondta volna: ezek megőrültek! Érdemes ezt észben tartani, mikor megnézzük az alábbi tervet, amit a McLaren készített el.

A McLaren szerint ez az F1 jövője (Fotó: WTF1/McLaren)

Az egész onnan indult, hogy a McLarennél megálmodták az úgynevezett MCLExtreme modellt, amely szerintük a jövő F1-es autója, és amelyhez hasonló kocsik lesznek majd az F1-es pályákon 2050-ben.

És ha már megvolt az autó, megtervezték azt is, szerintük milyen lesz a teljes F1 jó 30 év múlva.

A McLaren szerint ez az F1 jövője (Fotó: WTF1/McLaren)

Szerintük az autók akkoriban már teljesen elektromosak lesznek, és képesek lesznek közel 500 km/h-s sebességre.

De nem ez az egyetlen különlegesség a versenyautókon: azok szárnyai és aerodinamikai részei alakot tudnak majd váltani szerintük, attól függően, épp milyen leszorítóerőre van szükség a pálya adott szakaszán.

Sőt, az autó színei is változnak, attól függően, hogy a versenyző hogy érzi magát. Ezzel szerintük a szurkolóknak adnának egy érdekes pluszt, hiszen láthatnák, mennyire izgul az adott pilóta egy előzésnél mondjuk.

A McLaren szerint ez az F1 jövője (Fotó: WTF1/McLaren)

A boxkiállások teljesen nem szűnnek meg azonban az elektromos autókkal sem, a McLaren szerint ugyanis a boxutca aszfaltjába lesz majd rejtve egy feltöltőállomás, ahonnan energiát tudnak majd felvenni az autók a gumik segítségével, és minél lassabban mennek, annál többet, így megmarad a lehetőség a taktikázásra.

A McLaren szerint ez az F1 jövője (Fotó: WTF1/McLaren)

Emellett a pilóták versenymérnökei már nem is emberek lennének, helyettük mesterséges intelligencia segítené őket a pályán.

Végignézve a képeket, a furcsa autókat, a videojátékba illő pályákat, nehezen elképzelhető, hogy 30 év alatt ennyit változna az F1. De ki tudja?