Korábban egy 1968-ban gyártott centrifugát használtunk a klinikán, de az már többszörösen túlszolgálta az életidejét, javíthatatlanná vált. A klinikán nem működik házi laboratórium, az ágy melletti vércsoport-vizsgálat, transzfúzió végzéséhez, a bilirubin vizsgálatához pedig nélkülözhetetlen ez a készülék – hangsúlyozta Dr. Nobilis András, osztályvezető főorvos.

Több mint 140 éve, abban a korban egyedülálló módon a Peugeot tulajdonosai szociális intézményeket vezettek be: betegségi segélyt, ingyenes beteggondozást, biztosítást, kórházi ellátást, nyugdíjjárulékot kaptak a dolgozók, gyermekeiket pedig iskoláztatták. A gondoskodás, a felelősségvállalás azóta is fontos szerepet tölt be az oroszlános márka életében – emelte ki Kutas Gábor György, a Peugeot Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a készülék átadása kapcsán.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív és Újszülött Osztályán 2011-ben több mint 3400 újszülöttet és 880 koraszülöttet láttak el, ami csaknem kétszerese volt a hat évvel korábbinak. A kis betegek között egyre magasabb számban fordulnak elő igen kis súlyú, 1000 gramm alatti koraszülöttek, az elmúlt évek legkisebb gyermeke Samuka 360 grammal jött világra. A hozzá hasonló koraszülötteknek akár naponta többször is szükségük van vérvizsgálatra. A most kapott laboratóriumi eszköz az intenzív ellátást segíti, alkalmas többféle centrifugafejjel a különböző módon levett vérminták lepörgetésére, így kis vérmennyiségből lehet a koraszülöttek vérkémiai paramétereit meghatározni. Az 1 millió forint értékű új készülék segítségével a klinika egyszerűbben és biztonságosabban tudja elvégezni ezeket a méréseket.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!