Úgy tűnhet, hogy aktuálisan csak az 500-as különböző változatait kínálja a Fiat, de azért azon kívül is vannak húzómodelljei – még ha nem is az EU-ban. Az idén 125 éves olasz márka a Fiat Panda új generációjának bemutatásával ünnepel, majd ennek alapján több más kulcsfontosságú autót is bemutatnak a következő 3 év során. Elvont tanulmányok segítségével már most is megmutatták, mire számíthatunk a közeljövőben.

A sort a City Car, azaz városi autó nyitja, amely jelentősen nagyobb az aktuális Pandánál – ez a leírás tökéletesen illik a védjegy-hivatal jóvoltából nemrég megismert modellre. Azt már egy éve elárulták, hogy a Lingotto tesztpálya ovális alakja inspirálja majd a belsőt, ezt most úgy pontosítják, hogy a műszerfalon, a képernyőkön és az üléseken is megjelenik ez a motívum. Nagy hangsúlyt helyeznek a fenntarthatóságra, ezért újrahasznosított műanyagot és bambusz-szövetet is használnak majd. Globális modellről lévén szó meghagyják a választás lehetőségét az ügyfélnek, lesz benzines, hibrid és akkumulátoros-elektromos modell is – utóbbi újdonsága az önfelcsévélő töltőkábel lesz.

Latin-Amerikában piacvezető a Fiat márka, ennek a régiónak a legnagyobb piacán az egykor Európában is árult Strada pickup a legnépszerűbb autó. Ennek az utódát az új kisautóval közös alapon valósítják meg, és újra szerencsét próbálnak vele az EU-ban is. Többféle fülkével is készül majd a szériaváltozat, ezek közül várhatóan a SUV-pótléknak is eladható duplafülkés jut majd el hozzánk.

A sorban következő újdonsággal egyszerre akarják váltani a dél-amerikai Fastback nevű szabadidő-kupét és a régiónkban is forgalmazott Tipo kompaktot – magas építésű, lendületes tetővonalú autóra számíthatunk. Ennek lesz kombis befejezésű változata is, ezt egyelőre egyszerűen SUV munkanéven emlegetik, ezzel kapcsolatban még a családi autó kifejezés található meg a sajtóközleményben.

Végül, de nem utolsósorban még egy Camper, azaz kempingautó tanulmányt is bemutatnak, amelyet Giga-Panda néven jellemeznek. Ez minden bizonnyal egy, a Dobló-nál kisebb méretű, de hasonló stílusú autó előzetese ez, ami például a Fiorino nevet hozhatja vissza Európába.