Tavaly július elsejével lépett hatályba az az első, a párizsi levegő minőségét javítani hivatott jogszabály, amely kitiltotta a fővárosi utakról az 1999 előtt gyártott motorkerékpárokat és a 2001 előtt gyártott nagy méretű haszonjárműveket/autóbuszokat. Idén július elsejét már az 1999 előtt gyártott autókkal se lehet közlekedni hétköznaponként a francia fővárosban.

Az autósok érdekvédelmi szervezetével közösen meghatározott korosztály mindössze az úton lévő autók 10 százalékát jelenti, ellenben ezek felelősek a levegőbe kerülő szennyező anyagok feléért – legalábbis ezt mondják. A tiltással párhuzamosan szélvédőmatricákat is bevezetnek, amelyeket a károsanyag-kibocsájtás alapján osztanak ki – 1997 előtt gyártott autó nem kaphat ilyet –, amely alapján a forgalomcsillapított övezetekbe behajtást tudják majd ellenőrizni a rendfenntartók, illetve esetleges forgalomkorlátozás esetén ez alapján kezdik meg az autók kitiltását. A helyi rendelet alkotói szerint a veteránautó-tulajdonosok se érzik majd hátrányát az intézkedésnek, hiszen úgyis csak hétvégén használják autóikat…
Július 1-től október 1-ig nem büntetik a szabályt megszegőket, ezt követően alkalmanként 35 eurós büntetést kell fizetni, 2017. január elsejétől már 68 euró lesz a büntetés.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!