Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Az európai uniós támogatású – hazai forrással kiegészített – nagyprojekt három évvel ezelőtt indult útjára. A 29 kilométer hosszú, Körmendtől a rábafüzesi határig vezető gyorsforgalmi út teljes bekerülési költsége nettó 62 milliárd forint. A 8-as számú főúton közlekedők nap mint nap találkozhattak a kivitelezők lázas munkájával, aminek most érett be az első gyümölcse.

Az első 6,6 kilométeres szakasz átadásán V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője köszönte meg mindazoknak a munkáját, akik közreműködtek abban, hogy a körzet ütőerét jelentő útvonal megújuljon, a határállomás és Szentgotthárd közelebb kerüljön Budapesthez. Felidézte az eddig a napig vezető sok-sok munkát, az egyeztetéseket, a tervezés kompromisszumait és a kivitelezést, amely törekedett arra, hogy a monumentális földmunkák ellenére a lehető legkisebb kárt okozza a környezetnek.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere arról szólt, hogy a Szentgotthárdi Ipari Park vállalkozóinak az új beruházás megvalósulásával nem kell majd több órát utazniuk azért, hogy aztán autópályán vagy gyorsforgalmi úton folytassák útjukat. A város önkormányzata egy külön pályázattal teremtett forrást arra, hogy a most átadott csomópontot összekösse az ipari park III. ütemével, így még egyszerűbb lesz az itt működő cégek megközelítése. Pékó Tamás, Rönök polgármestere a mintegy két évtizedes előkészítő munkáról szólt. A települést elkerülő főút megépítésével fellélegezhet a falu: csökken az átmenő forgalom, biztonságosabb lesz a közlekedés, és a jó megközelítési lehetőség a térség turizmusát is nagyban segíti majd. Végül Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója ismertette a beruházás főbb paramétereit.

A 2018-ban megkezdett kétszakaszos útépítés első ütemének 6,6 kilométere nyílik most meg a közlekedők előtt. A 110 kilométer/órás sebességgel igénybe vehető kétsávos gyorsforgalmi út második, Vasszentmihály és Körmend közötti szakaszát várhatóan az idén ősszel vehetik birtokba a közlekedők. Az út fenntartásáról elmondta: Körmenden létesül Magyarország legnagyobb mérnökségi telepe, a Magyar Közút innen fogja vezényelni az út üzemeltetését.

Különleges völgyhíd
A most épülő M80-as gyorsforgalmi út 29 kilométere teljesen új nyomvonalon, zöldmezős beruházásban épül. A munka során kétmillió köbméter földet mozgatnak meg. Körmend és Rábafüzes között négy külön szintű csomópont és egy szintbeli kereszteződés épül, valamint 24 felüljáró és 13 aluljáró létesül. Egy nagyon látványos eleme is lesz a gyorsforgalmi útnak: Vas­szentmihálynál alakítják ki Magyarország legnagyobb, 575 méter hosszú völgyhídját, amelyet 11 pillér fog tartani, és a legmagasabb pontján 22 méterre emelkedik a talajszint fölé.