„Elvették külföldön a jogsimat? Nem baj, majd itthon adnak újat!” – így gondolkoznak jó néhányan, amikor hazatérve bemennek lakóhelyük okmányirodájába új járművezetői engedélyért. Jó, ha tudják, hogy bűncselekmény miatt kell utóbb felelniük azoknak, akik szándékosan hozzájárulnak ahhoz, hogy a közhiteles nyilvántartásba valótlan adatot jegyezzen be a hatóság. Megtörtént ügyek kapcsán az iméntiekről tájékoztatta kérésünkre lapunkat dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. Hozzátette: ez intellektuális közokirat-hamisítás, ami már nem is vétség, hanem bűntett, s három évre is rács mögé kerülhet érte a bűnös.

– Az elmúlt esztendőben január elejétől december végéig öt ilyen típusú esetre derült fény Heves megyében – közölte a főügyészségi sajtószóvivő. – Az idei év első két hónapjában viszont már három hasonló bűntény kapcsán indult büntetőeljárás a hatóságainknál.

A korábbi ügyek közül említette meg a szakember azt, amelyben egy férfi tavaly februárban a Hevesi Megyei Kormányhivatal Füzesabonyi Járási Hivatalának okmányirodájában tett bejelentést arról, hogy elvesztette a járművezetői engedélyét. A közléséről természetesen felvették a jegyzőkönyvet, ami már önmagában közokiratnak számít. El is kezdődött a gépkocsivezetéshez szükséges okmány pótlásának folyamata, ám nem sokkal később a magyar hatóságok hivatalos értesítést kaptak a szlovák rendőrségtől, hogy az illetőtől ők vonták be kinti tartózkodása alatt a jogosítványt közlekedési bűntény miatt. Nyilvánvalóvá tehát, hogy az állampolgár nem hagyta el az okiratát. Az ügyben ezt követően az Egri Nyomozó Ügyészség folytatott le nyomozást, majd végül a vádemelést másfél évi próbaidőre elhalasztotta.

Ugyanilyen intézkedés történt akkor is, amikor a hatvani okmányirodában igényelt új jogsit hamis nyilatkozat alapján egy autós. Az ő hazugsága is meglehetősen gyorsan lelepleződött: az ő járművezetői engedélyét szabálytalan előzés okán a román közlekedési rendőrség vette el, s az okmányt elküldte Magyarországra.

Ebben a bűnügyben egyébként már ebben az évben indult el a büntetőjogi procedúra, akárcsak a Lőrinciben lakó F. Tamás ellen. Utóbbi férfit az ügyészség bíróság elé állította, mivel erre az esztendőre a hatóságok az efféle bűntények gyakoribbá válása miatt immár szigorúbban kívánnak eljárni. A vádhatóság indítványának megfelelően a Hatvani Járásbíróság pénzbüntetéssel sújtotta a terheltet, aki az okmányirodában szintén azt füllentette, hogy elveszett a jogosítványa. Holott – amint az később kiderült – pontosan tudta, hogy a közlekedésre jogosító dokumentumot a román rendőrök vonták be tőle egy helyszíni intézkedésük során. A kocsi sofőrjének csaknem 200 ezer forintjába került a hazugság, ráadásul a hamis adatok bemondásával szerzett okmányát visszavették, s így továbbra sincs jogsija.

– Az Egri Nyomozó Ügyészség – sorolta tovább az újabb eseteket dr. Konkoly Thege László – jelenleg is nyomoz egy egri, egy egerszalóki és egy lőrinci lakos ellen hasonló közokirat-hamisítások elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az egyiküknek nem is szomszédos államban, hanem Olaszországban vették el a járművezetői engedélyét. Ebből is látható, hogy a jogosítványok bevonásával kapcsolatos értesítési rendszer az Európai Unió egész területén működik. A még folyamatban lévő vizsgálatok gyanúsítottjai is büntetésre számíthatnak, ha bebizonyosodik, hogy ilyen bűntényt követtek el.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!