A C6 tényleg olyan, mint egy francia sanzon, méghozzá a vidámabb fajtából: harmonikus, könnyed, mégis tartalmas – és kifejezetten élvezetes. S ha már ennél a hasonlatnál tartunk, tegyük hozzá azt is: a sanzonok legtöbbje rövid életűnek bizonyul, s csak kevés marad meg az örökkévalóságnak. A Citroën is tudja ezt, így hát mindent megtett azért, hogy az általa komponált új sanzon slágerré váljon, akárcsak a C6 híres elődje, az 1955-ben bemutatott DS.

Jó időzítés

A franciák most aztán semmit nem bíztak a véletlenre. Azt persze nem tudhatjuk, volt-e szándékosság abban, hogy az autót éppen tavaly, a legendás DS ötvenedik születésnapján mutatták be, s vajon tudatosan várták-e meg, hogy a szaksajtó egy éven át zengje az acélból formázott istennő dicsőségét, hogy aztán a spontán ünnepségsorozat csúcspontján előrukkoljanak az új zászlóshajóval. Akárhogy is, az időzítés éppolyan tökéletes volt, mint a formaterv. Tesztautónk mindenütt élénk feltűnést keltett, pedig a mai autósokat egyre nehezebb meglepni egy-egy jól eltalált formával.

Belül már kevésbé tobzódunk a designban, mert amilyen lendületes és feltűnő a karosszéria, olyan visszafogott az utastér. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a C6 nem elegáns, hiszen a fekete bőrkárpit, az ízléses fabetétek, a jó érzékkel adagolt króm és a végtelenségig letisztult vonalak mind azt sugallják: ez egy luxusautó, amely nem hivalkodik, csak kényeztet.

A főnök autója

A Citroën nem csinált nagy titkot abból, hogy ebben az autóban a jobb hátsó ülés a fő hely. Itt szoktak utazni a megacégek felsővezetői, a politikusok és a “nagyvállalkozók”, nekik pedig még az egyébként hatalmas hátsó lábtér is kevésnek bizonyulhat – éppen ezért a hátsó ülés könyöklőjében található gombbal a jobb első utasülést teljesen előre lehet tolni. Ugyancsak az utasok kényelmét szolgálja, hogy a hátsó ülések háttámlája dönthető, az ülőlap fűthető, és a légkondicionálást a hátsó traktusban önállóan lehet szabályozni.

Mindezt a komfortot a rendkívül fejlett hidropneumatikus rugózással fejeli meg a Citroën. A rendszer csaknem tökéletesen kiszűri az úthibákat, s a számítógépes szabályozásnak köszönhetően arra is képes, hogy ha az első kerék kátyúba fut, azonnal meglágyítja a hátsó futómű rugózását, így a hátsó kerék már alig döccen. A számítógép arra is ügyel, hogy kanyarban csak kicsit billenjen a karosszéria, gázadáskor pedig ne ágaskodjon az autó.

Csak komótosan!

Nagy kilengésekre egyébként sem kellett számítanunk, mert bár a 3,0 literes, V6-os benzinmotor 215 lóereje nem bizonyult kevésnek a közel 1,9 tonnás autóhoz, a váltó meglehetősen komótosan tette a dolgát. A hatfokozatú, automatikus egység nagyon finoman kapcsolgat ugyan, de nem biztosít frenetikus gyorsulási élményt. Igaz, ez az autó egyébként sem provokál gumifüstölős startokat. Előzéskor viszont érezhetően lassan reagál a padlógázra, ezért ilyenkor kifejezetten hasznos a kézi kapcsolás lehetősége. A manőver után visszatoljuk a váltókart a D pozícióba, s tovább élvezzük a hangtalan siklást.
A C6 üléspozíciója az öt irányban elektromosan állítható, teljes memóriás ülésnek köszönhetően nagyon jó, s ha a vezető megszokja a kissé könnyű járású volánt, az autó egyszerűen és kényelmesen uralható. A vezetést számtalan műszaki berendezés teszi kényelmesebbé és biztonságosabbá: a menetadatokat a szélvédőre kivetítő rendszer például nemcsak akkor hasznos, ha a sofőr nem akarja levenni tekintetét az útról, hanem akkor is, amikor az utastérbe tűző nap gyakorlatilag láthatatlanná teszi a digitális műszerfal adatait. Emellett ott van még a véletlen sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a kanyarba bevilágító xenon fényszórók, a 125-ös tempónál kiemelkedő hátsó spoiler, a bal oldali bajuszkapcsolón aktiválható hangvezérlés… S ha már a bajuszkapcsoló szóba került, meg kell említenünk, hogy nem igazán érthető a Citroën spórolási szándéka: ezek a kapcsolók a gyár legolcsóbb modelljeiben is megtalálhatók, a középkonzol pedig gyakorlatilag változtatás nélkül került át a C5-ösből.

A kényelem alap

Az extrákon viszont nem spórolt a Citroën. Már a 12,8 milliós alapár is gazdag felszereltséget tartalmaz, s az alapmodell a teljes biztonsági arzenál mellett szinte minden olyan kényelmi elemet is felvonultat, ami komfortossá tehet egy hosszú utazást. A magasabb felszereltségi szintek felárával valójában csak az igazán innovatív extrákat kell megfizetni, mint például a hologramos kivetítő rendszert vagy az aktív fényszórókat.  A 15,3 millióért kínált Exclusive változathoz pedig már csak napfénytetőt, metálfényt és Lounge csomagot lehet rendelni, ez utóbbi a hátsó utasülések elektromos állítását, fűtését, az első ülés már említett előretolását és a két irányban állítható hátsó fejtámlákat tartalmazza. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a csomag meglehetősen népszerű extra lesz Franciaországban, ahol a helyi nagyvállalatok számára elvi kérdés, hogy csúcsvezetőik francia szolgálati autót használjanak.