Erős a nagy teljesítményű kis- és kompakt autók európai szegmensében a Seat márka, amelynek FR és Cupra modelljei is jól fogynak. Nem csoda, hogy a spanyolok igyekeztek összeszedni a világ legjobb útjait, ahol az ilyen forró ferdehátúak terelgetése igazán izgalmas, a pár perces-órás kirándulástól a több napos túráig találhat magának megfelelőt az ember.

1. Transzfogarasan, Románia
Sokan Európa legszebb útjának tartják a 90 kilométeres, a Kárpátok csúcsai között kanyargó aszfaltcsíkot. A hó miatt azzal kell számolni, hogy október és június között lezárva tartják egy szakaszát. Az út mellett található a Poenari vár, amely Bram Stoker Dracula című novelláját inspirálta.

2. Stelvio hágó, Olaszország
A keleti Alpok legmagasabb útja a maga 2757 méteres csúcspontjával. A szép kilátás mellett a 24 km-en található 48 hajtűkanyarja is különlegessé teszi, átlagos meredeksége 7,6 %-os. A Giro D’Italia kerékpárverseny egyik legnehezebb szakasza.
seat3.Furka-Pass
3. Furka hágó, Svájc
Azt követően lett népszerű ez az útvonal, hogy az 1964-ben bemutatott James Bond moziban, a Goldfingerben szerepet kapott. A harminc legmagasabb európai hágó közé tartozik, az erre autózók láthatják a Rhône gleccsert.
seat4.Route-Napoleon
4. Napoléon út, Franciaország
Jelenleg az N85-ös főútvonal része ez a 325 km-es szakasz. Párizsból Grenoble-ba vezet, a Provence-Alps-Côte d’Azur és Rhône-Alpes régiókon keresztül vezet. Onnan kapta a nevét, hogy a száműzetéséből visszatérő Napoleon erre haladt.

5. Romantikus út, Németország
Würzburg és Füssen között húzódik ez a 400 kilométeres út, ami több mint 60 településen halad keresztül, ahol rengeteg látnivalót nézhetnek meg az érdeklődők, de szőlőhegyek és a bajor Alpok látványa is emlékezetes.
seat6.Desfiladero-de-la-Hermida
6. Desfiladero de la Hermida, Spanyolország
A maga 21 kilométeres hosszával ez Spanyolország leghosszabb szurdoka, ahová az N-621-es kanyargós úton lehet eljutni. Több kilátópont is van, ahol az akár 600 méteres homokkő sziklákat lehet csodálni.
seat7.Atlanterhavsveien
7. Atlanterhavsveien, Norvégia
Mindössze 8,72 km hosszú az Atlanti út, amely több szigetet köt össze a szárazfölddel, a természet és a mérnöki alkotás egyedülálló ötvözetét nyújtja. Pár méterrel a tengerszint felett halad.
seat8.Ruta-40
8. Ruta 40, Argentína
A Föld egyik legmagasabb útja, ami 5000 méteres tengerszint feletti magasságig megy föl az Abra del Acay hágónál. Több mint 5200 kilométer hosszú ez az észak-déli irányú út, az Andokkal párhuzamosan haladva 21 nemzeti parkon és 18 nagy folyón halad keresztül. Patagóniában a világ egyik legmagányosabb útjának számít.
seat9.Great-Ocean-Road
9. Great Ocean Road, Ausztrália
Ez a 243 km-es főútvonal az óceán partján kanyarog Victoria államban, a vízen kívül a London Arch és a 12 apostol nevű homokkő-formációkat is megnézhetik az itt autózók. Rengeteg halászfalu, esőerdő és nemzeti park található rajta.
seat10.Route-66
10. Route 66, Egyesült Államok
Chicago és Santa Monica között húzódik ez a több mint 4000 kilométeres út, amely az USA 7 tagállamán halad keresztül. Rengeteg filmet inspirált, például Easy Rider, vagy a Párbaj.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!