Amíg nálunk csak nagyra törő terveket szőnek arról, hogyan kellene népszerűsíteni az elektromos autók használatát, Kongóban cselekednek is. Szeptember 4-19 között kerül megrendezésre a fővárosban, Brazzaville-ben az Afrika Játékok, ahol a sportolók szállítására használják majd az 50 darab elektromos autóból (Bluecar és Bluesummer – utóbbi kabrió) és 14 elektromos minibuszból álló flottát.

Amikor véget ér a sportesemény, a járműveket Brazzaville lakosai vehetik birtokba a Nyugat-Európában több helyen már működő közösségi autómegosztás keretében, ami jelen esetben Bluecongo névre hallgat. Négy helyszínen összesen 80 darab elektromos csatlakozást létesítettek a szolgáltatás működtetésére, ezeken a töltőpontokon napelemek termelik az áramot, amelyet aztán akkumulátorból kapnak meg az autók – tehát éjszaka is lehet tölteni. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy nincs szükség nagy áramerősségű elektromos csatlakozás kiépítésére, azaz az elektromos hálózat fejlettségétől függetlenül telepíthetőek. A Bolloré csoport szakmai támogatásával megvalósított Bluecongo autómegosztó-szolgáltatást Qatar állam finanszírozza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!