Nemrég arról számoltunk be, hogy több autókereskedő cég, élükön a Major Auto nevű céggel addig felfüggesztette az újautó-értékesítést, amíg nem kap új árlistát a gyártól – mindennek kiváltó oka a hirtelen és jelentős mértékű rubel-árfolyam változás volt. Muszáj megjegyezni, hogy a vásárlók megrohanták az autókereskedéseket, hogy elköltsék a pénzüket, amíg még ér az valamit.

Jelen állás szerint egy darabig nem fogják autóra költeni összespórolt vagyonukat az emberek, ugyanis elsőként a Jaguar/Land Rover forgalmazója, nem sokkal később pedig az Audi márka jelentette be, hogy a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben nem ad ki új árlistát, ami egyben azt is jelenti, hogy nem is adnak el új autókat. Az Audi annyival egészítette ki a forgalmazás felfüggesztéséről szóló közleményt, hogy szerintük tavaszra stabilizálódhat annyira a helyzet, hogy újraindítsák a forgalmazást, a brit prémiummárkák „bizonytalan ideig” nem kaphatóak Oroszországban.

Az ország legolcsóbb autói között számon tartott Daewoo márka nem aprózta el a dolgot, egységesen harmadával emelte meg autóinak listaárát. Például a korábban 254 000 rubelért (1,07 millió Ft) kínált Matiz listaára hirtelen 324 000 rubelre (1,37 millió Ft) ugrott. A kínai JAC a maga részéről úgy kelezi az egész árfolyam-mizériát, hogy egyszerűen USA dollárban adja meg autóinak a vételárát, ezzel az ügyfélre terhelve az esetleges extra költségeket. A GM márkáinál a korábban megrendelt és már kifizetett autókat adják át, egyébként se a Cadillac, se a Chevrolet, se az Opel kereskedésekben nem lehet autót vásárolni amíg „nem csökken az üzleti kockázat mértéke”.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!