Mostanság több, jellemzően külföldi tulajdonban lévő autógyártót vizsgál a kínai kormányzat, mondván azok mesterségesen magasan tartják az alkatrészek és az általuk nyújtott szolgáltatások árát, megkárosítva ezzel a fogyasztókat. Nemrég házkutatást tartottak a Mercedes kínai központjában és több nagy márkakereskedésben is, amire még gyorsan reagálni próbáltak azzal, hogy bejelentették, szeptember elsejétől átlagosan 15 százalékkal csökkentik a karbantartási költségeket.

Ez azonban nem bizonyult elégnek, sőt, talán még a bűnösség beismerésének is lehet értékelni, mindenesetre Jiangsu Tartomány antitröszt-hatósága most bejelentette, hogy árrögzítés miatt bűnösnek találták a Mercedest. Példának azt hozták fel, hogy a C osztály egyes alkatrészeinek árát összeadva 12-szer annyit kell fizetnie az ügyfélnek, mintha egy teljes autót vásárolna. Egyelőre nem tudni, milyen büntetésre számíthat a Mercedes, illetve hogy egyáltalán mi az eljárás további lefolyása, hiszen például a gyártó még nem kapott hivatalos értesítést a vizsgálat befejeztéről. Ez egyébként nem az a hivatalos eljárás, amelyet a központi kormányzat folytat az autógyártó ellen, annak még nincs vége.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!