Egyedi rendelésre készítette el a Rolls-Royce gyár ezt az autót, a 9AD alvázszámú példányt 1917-ben szállították le az orosz Hadügyminisztérium számára, az első tulajdonos azonban maga II. Miklós orosz cár volt.

Nem sokáig élvezhette az autót, amelynek sorsát homály fedi a cári család lemészárlását követően. Legközelebb az Egyesült Államokban bukkan fel, ahol a Las Vegas-i Imperial Palace kaszinó előterében, Adolf Hitler Mercedesének szomszédságában köszöntötte a vendégeket. Az excentrikus amerikai milliomos halálát követően egy német gyűjtő vásárolta meg az autót, aki egészen mostanáig egy atombiztos pincében tárolta azt. Életkora miatt azonban úgy döntött, itt az ideje új tulajdonost keresni annak.

Valószínűleg valamelyik újgazdag oligarcha fog majd lecsapni az autóra, hiszen azért 5,5 millió eurót, közel 1,6 milliárd forintot kérnek. Kétségtelen, hogy a híres első használó miatt ilyen magas az ár, bár a jármű állapota sem utolsó: új kora óta mindössze 74 881 kilométert futott az autó, amelynek 50 lóerős benzinmotorja még mindig olyan halkan üzemel, mint új korában.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!