A Milano Monza Motor Show 2023 rendezvényen mutatta meg a nagyvilágnak a Scuderia Grassi Milanese műhely a 044S névre hallgató autóját, amelyet a B csoportos Lancia Delta S4 raliautó inspirált – de minden tekintetben felülmúlja a versenyautót.

A Scuderia Grassi Milanese műhelyt az egykori autóversenyző, Diego Capelli unokaöccse alapította, édesapja, Carlo Grassi raliversenyző volt. A karosszéria megjelenését Giuseppe Armano készítette el, aki korábban az Alfa Romeo formatervezője volt. Az első vázlatokat követően digitális terveket készítettek, azokból 3D-modellt generáltak, amelyen áramlástani vizsgálatok segítségével optimalizálták a végleges megjelenést. Az agyagmodellt 1:4-es méretarányban építették meg.

Teljesen egyedi konstrukcióról van szó, egy alumínium/karbon vázat használ az autó, amelynek a hátuljába hosszában építik be a 2998 köbcentis, biturbó feltöltéssel ellátott 4 hengerest, amelynek 650 lóerő a teljesítménye. Ez 6 fokozatú szekvenciális váltón, 3 differenciálművel rendelkező állandó összkerékhajtáson keresztül hajt, így az 1,2 tonnás Grassi 044S mindössze 2,9 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet, és 300 km/óra az elérhető csúcssebesség.

A karosszéria hossza 4,18 méter, szélessége 2 méter és 1,27 m a magasság, a tengelytávolság 2,6 méter. A 11×19 col méretű egyedi felnikre 305/35 méretű abroncsokat szerelnek, az acél féktárcsákat elöl 6, hátul 4 dugattyús nyergek szorítják. A belső térről még nincsenek se fotók és illusztrációk, ahogy az se ismert, mikor lesz megvásárolható és milyen áron a Grassi 044S.