Nagyjából egy évvel ezelőtt a Bonneville kiszáradt sóstó medrébe mintegy 2000 tonna sót szállított a SEMA tuningszervezet, a Southern California Timing Association és a US Bureau of Land Managemenet, de ez se volt elég ahhoz, hogy megállítsák a pálya minőségének romlását. A helyzet annyira súlyos, hogy már a nagy sebességű futamok leállítását fontolgatják.

A helyi Salt Lake Tribune újság szerint a helyi bányák jelentős mennyiségű sót szállítottak el a területről, amihez a tavalyi nagy esőzések által a kiszáradt sóstó medrébe szállított nagy mennyiségű sár is hozzájött. Ez a két tényező oda vezetett, hogy jelenleg még nem találták meg azt a megfelelő területet, ahol az idei – augusztus 8-án induló – Bonneville Speed Week rendezvényt meg tudnák tartani.

Egyszerűen nincs elég hosszú, elég vastag sóréteggel borított terület ahhoz, hogy ott biztonságosan tudjanak száguldani az autók és a motorok. Amikor az ötvenes években elkezdődött a száguldás, akkor még 66-100 centi vastag volt a sóréteg, ma pedig foltokban alig 1-2 centi. A problémát az jelenti, hogy a tömör sóval ellentétben a sár deformálódik, és ha egy ilyen részre hajt rá egy több mint 300 km/órás tempóval száguldó jármű, szinte biztos, hogy nagy bukás lesz a vége.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!