Az Audi igazgatótanácsának elnöke, Rupert Stadler szerint: „A quattro többet jelent egyszerű hajtásnál – a szó érzelmet, biztonságos vezetést és teljesítményt jelent, mérnöki szakértelmet és dinamikus életérzést takar. Több mint 2,3 millió quattro modell gördült le a gyártósorról az Audinál eddig – ez a szám pedig önmagáért beszél.”

Az új Audi Q7 bemutatása fontos szerepet játszott a quattro modellek részarányának előző évhez viszonyított hat százalékos emelkedésében. Összesen 72 188 darab készült a sportos szabadidő-autóból 2006-ban, ezek mindegyike összkerékhajtással. Az RS 4 modellcsalád gyártása is jócskán megnövekedett, összesen 7639 darabra emelkedett az előző évhez képest (2005: 569 darab).

quattro – egy sikertörténet dióhéjban

• Az ötlet: egy olyan autó esetében, amely nyomatékát mind a négy kerék között elosztja, minden egyes kerék nagyobb oldalirányú erőt képes kifejteni, mint csak elsőkerék- vagy hátsókerék-hajtással; az autó sokkal jobban tapad és kanyarodik. • 1977 tavaszán kezdődött el a négykerékhajtás projekt azzal a céllal, hogy kifejlesszenek egy nagy erejű sportkupét állandó összkerékhajtással. • 1980. március 3-án az első Audi quattro volt a főszereplő a Genfi Autókiállításon; ugyanezen év végére az első négykerékhajtású Audi piacra került – és azonnal eladási siker lett. • 1982-től az Audi további öt összkerékhajtású járművel bővítette kínálatát – az Audi 80/90 párossal, az Audi Coupéval és az Audi 100/200 családdal. • 1990-től tovább erősítették az Audi által megszerzett sportos arculatot a quattro hajtásláncú S modellekkel. • A legújabb generációs quattro négykerékhajtással szerelik az RS 4, a Q7 és az R8 típusokat. Ez a motor nyomatékát az első és hátsó tengely között alaphelyzetben 40:60 arányban osztja meg. Ez nagyobb agilitást eredményez úgy, hogy lényegében nem érezhetőek hajtási befolyások a kormányzáson. • A ralipályákon a quattro négy világbajnoki címet nyert 1982 és 1984 között • Az állandó összkerékhajtás technológiája a versenypályákon is jelentős sikereket aratott: az Audi túraautó pilótái a legnevesebb európai és amerikai trófeákat is begyűjtötték. • Az Audi összesen 2,3 millió járművet épített quattro-hajtással.

„Az Audi nagyobb arányban szereli négykerékhajtással járműveit, mint bármelyik másik gyártó a prémiumszegmensben”, mondta Ralph Weyler, az Audi igazgatótanácsának marketingért és értékesítésért felelős tagja. „Ez különösen igaz a négyajtós és az Avant modelljeink esetében. Különleges értékesítési elgondolásunk keretében a palettánk minden jelenlegi típusát összkerékhajtással is kínáljuk.”