Az elmúlt napokban végre volt szerencsénk néhány igazán nyárias naphoz. Ha a lakásokban nem is izzították még be a klímákat, az autókban minden bizonnyal többen bekapcsolták a hűtést, hamarosan pedig a nyár beköszöntével elkezdődik a tényleges klímaszezon is.

Új autókat már szinte csak klímával adnak el és a használtautó piacon is egyre keresettebbek a klímás gépjárművek, akkor is, ha a berendezés megléte 100-150 ezer forintot nyom az áron. Idősebb Miskolczi Zoltán, a szekszárdi AC-ker Bt. ügyvezetője elmondta, az autóklímák esetében is nagyon fontos az utastér és a klíma fertőtlenítése, tisztítása. Ugyanakkor nagyon lényeges a rendszer ellenőrzése, az esetlegesen elszivárgott gáz pótlása is, hiszen 10-20 százalékos veszteség ennél jóval jelentősebb hatékonyság-csökkenést okoz. A tisztításra több lehetőség is van, ózonnal és vegyszerrel is ki lehet irtani a kórokozókat a berendezésből és az utastérből. Az ózonos kezelés egyébként a kellemetlen szagokat is eltávolítja. A szakember hasznos tippje a klímahasználattal kapcsolatban, hogy mindig kapcsolják ki a klímát pár perccel az úti cél elérése előtt, és járassák tovább a ventilátort a megérkezésig. Így a rendszernek, a szűrőknek van idejük kiszáradni és nehezebben telepednek meg bennük a kórokozók.

(Fotó: Makovics Kornél)

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!