Az Abarth-ban vagány részlet a kormány mögötti turbónyomásmérő, az 500e belsejében viszont az eleganciájé a főszerep. Utóbbi (irány)váltója kar helyett gombokkal működik, ülései kényelmesebbek, és a helykínálata is nagyobb. Látványos és informatív az 500e digitális kijelzője, az ülések közötti konzolon található az üzemmódkapcsoló, a kézifék gombja és az egyik hangerőszabályzó. Fotó: Stefler Balázs, Lővei Gergely

A retrós 500-asnak bérelt helye van a halhatatlanok között, hiszen kevés autóra igaz, hogy 14 piacon töltött év után sem csökken iránta az érdeklődés. Arra már számtalanszor láttunk példát, hogy egy sikeres típust az utódjával párhuzamosan kínálnak, az viszont már ritkább, hogy az új generáció érkezése sem homályosítja el a régi fényét. Most abban a szerencsés helyzetben van a Fiat, hogy két piacképes retróautóval két különböző vásárlóközönséget is megnyerhet magának.

Hiába keresünk Fiat emblémát a két tesztautó elején, helyette Abarth és 500-as logót látunk

Stílus, formaterv
Nem vitás, hogy az 500-as legnagyobb vonzereje a formaterve, amely egyszerre maradt hű az eredetihez, és állja meg a helyét a modern autók között. Az Abarth modellek esetében is jó érzékkel nyúltak az alapokhoz, és éppen annyi cicomát aggattak rájuk, amennyit a legendás márka öröksége és a hot hatch hangulat megkívánt. A 2000 darabos limitált széria a Scorpioneoro, vagyis az arany skorpió névre hallgat, a vagány lökhárítókon kívül arany felniket, díszcsíkot, és a logóból ismerős „címerállatot” viseli magán. Bár polgári 500-as esetén nem a legbarátságosabb a fekete alapszín, a sportmodellen jól érvényesülnek a Lotus klasszikus Formula-1-es színei, nem csak ritkasága miatt izgalmas jelenség.

A régi-új 500-as gyenge pontja az ülés és a vezetési pozíció. Még az Abarth szép sportülései sem sokat javítanak a helyzeten. Látványos az előrelépés, az új generáció ergonómikusabb belsőt kínál, az üléskárpitba a Fiat feliratot hímezték

Ezért volt nehéz feladat a legújabb modell tervezésekor úgy újraálmodni a közel tökéletes részleteket, hogy abból egy frissebb, mégis hasonlóan szerethető dizájn szülessen. A feladat sikerült, a kizárólag tisztán elektromos újdonság továbbra is bájos, mégis mintha kissé megkomolyodott volna. Masszív miniautónak látszik, bár ahogy nő, egyre kevésbé számít annak, ettől függetlenül csak akkor feltűnő a néhány centis bővülés, ha egymás mellett állnak. Az 500e letisztult vonalai szépek, elegánsak, nem csak forintban kifejezve képvisel magasabb árkategóriát. A Rose gold nevű, 200 000 Ft-os fényezés a luxus női táskák hangulatát kölcsönzi a torinói gyártmánynak.

Jól mutat a szűk motortérben az 1,4-es turbós benzines piros szelepfedele. A villanymotor körül a narancssárga kábelek képviselik a színeket. Az otthoni hálózathoz való töltőkábel elfér a változatlanul 185 literes csomagtartó padlója alatt, csak a Type 2-es kábel foglal extra helyet. Apró, két személlyel azonban akár utazáshoz is megfelel a csomagtartó befogadóképessége. A kalaptartó jelképes méretű

Utastér, praktikum
Abban is nagy az egyetértés a szaksajtó és a tulajdonosok körében, hogy a 2007-es 500-as az 1957-eshez képest jelentősen megnövelt méretei ellenére passzentos belsőt kínál. Ennek elsősorban biztonsági okai vannak, azt viszont nem lehet az EuroNCAP-ra fogni, hogy még az Abarth sportüléseit is magasan építették be, és azok sem sokkal tartanak jobban, mint az alapváltozat ülései. A jellegzetesen olaszos üléspozíció dacára meg lehet találni a megfelelő beállítást, de magasabb sofőröknek akkor is útban lesz a széles középkonzol, viszont a váltó garantáltan kézre áll majd. Hátul ugyan csak gyerekek vagy alacsonyabb felnőttek férnek el, de elöl még nyitható tető nélkül is jó térérzettel számolhatunk. Az olaszok igyekeztek valamit tenni az ügy érdekében, és minden plusz centi egyértelműen jó helyre került.

Mindkét változatnak van létjogosultsága, az 500e a mindennapok, az 595-ös a hétvégék során válhat be

Az 500e-ben a hangulat hasonló, a helykínálat azonban egyértelműen javult, az ülés sokkal kényelmesebb, a vezetési pozíció eltalált. Szerencsésebben állítható az ülés és a kormány is, ráadásul úgy alakították ki az ülőfelületet, hogy az Isofixes gyerekülést kényelmesen maga mellé tehesse a vezető. Praktikum szempontjából nagy előny az említett extra ajtó, ugyanis akár utasokat, akár bevásárlást szeretnénk hátra tenni, a B-oszlop nélküli kialakítás mindkettőnek kedvez. Helyet spóroltak a váltókart helyettesítő gombokkal, már kevésbé van útban a középkonzol. A felhasznált anyagok minősége és jellege is előrelépést jelent, bár többen kissé hűvösnek találták az új generáció stílusát.

Összeszámolni sem egyszerű, hány helyre került egy-egy mutatós logó az Abarth karosszériáján. Az 500e elektromos kilincset kapott, az ajtóbehúzót egy klasszikus 500-as rajza dobja fel, hasonlóan a Scorpioneoro plakettjéhez

Hajtáslánc, vezethetőség
A motorháztető alá nézve derül ki, hogy a két 500-as valójában tűz és víz, az egyik meg sem próbál takarékos kisautó lenni, a másiknak viszont lételeme a környezetbarát működés. Nem estek túlzásba az Abarth esetében sem, az 1,4 literes, 165 lóerős turbós benzines éppen azt a plusz teljesítményt adja meg a bájos kisautónak, ami a lágy hibrid változatból hiányzik! Ez nem jelenti azt, hogy félkarú óriás, vagy inkább törpe lenne, az erőhöz vérpezsdítő hang, az előadáshoz méltó futómű, a tempóhoz kellően erős fék tartozik, és ami legalább ilyen fontos, a kis tömegnek, valamint a rövid tengelytávnak hála virgonc kis Fiat szinte kívánja, hogy ki is hozzuk belőle a maximumot. Hatásos a Sport üzemmódban megnövelt turbónyomás, a váltó kiosztása eltalált, a 6. fokozat csak autópályán hiányzik.

Felnőtteknek továbbra is csak rövid utakra való a hátsó sor, a 700 000 Ft-os plusz ajtó azonban a beszállást és a bepakolást is jelentősen megkönnyíti

Az 500e 220 Nm-es nyomatéka ugyan 10-zel elmarad az Abarth-étól, mégis hasonlóan vidám dolog a vezetése, pedig az analógból a digitális világba csöppenünk vele. Ebben a műfajban jól érvényesül az elektromos hajtás, a 118 lóerős, első kerekeket hajtó villanymotor, a 37,3 kWh kapacitású akku és az 1470 kg-os tömeg 305 km-es hatótáv elérését teszi lehetővé, ami az 500e-hez passzoló városi/elővárosi használatban egészen kedvezőnek számít. A hétköznapi rutin során könnyű megszeretni ezt a kiegyensúlyozott minit, amely még a benzinvérűekben sem hagy hiányérzetet.

Komfortos rugózással jár az utasok kedvében az 595-ös. A 17 colos felnik ugyan ráznak a nagyobb úthibákon, a tapadás viszont kiváló

Ár, felszereltség
Akinek a báránybőrbe bújt farkasra fáj a foga, 6 135 000 Ft-tól elviheti az Abarth 595-öst, de a 165 lóerős teljesítményhez a 7 170 000 Ft-os Turismót kell választania. A kipróbált, fekete különlegesség már elfogyott, hasonlót azonban továbbra is rendelhetünk. Hozzá mérve nem is kiugró az 500e alapára, a 95 lóerős belépőmodell már 7 990 000 Ft-tól konfigurálható, ami állami támogatás igénybevétele esetén 5 490 000 Ft-ra mérsékelhető. Ennyiért azonban egy kisebb kapacitású akkumulátor jár, a tesztelt változatért legalább 9 990 000 Ft-ot kérnek. Ha a 3+1-es, aszimmetrikus ajtóelrendezésre is szükség van, az további 700 000 Ft-tal növeli a számlát, a tesztprogram tapasztalatai alapján egyértelműen megéri megfizetni érte a felárat. Az otthoni töltőkábel alapáron jár hozzá, a Type 2-es azonban 100 000 Ft-ba kerül, kivéve a tesztelt La Prima csúcsmodellt, melyhez azt is mellékelik. Lehet, hogy vannak a piacon több helyet kínáló, vagy akár nagyobb hatótávú villanyautók, de ha figyelembe vesszük, hogy egy retróautót kapunk a pénzünkért, az olaszoké jutányos ajánlatnak számít.

ÖSSZEGZÉS
Régi vagy új? Benzines vagy elektromos? A választás nehezebb, mint elsőre hittük, ugyanis az Abarth az egyik utolsó analóg hangulatú hot hatch-ként kora ellenére is könnyen leveszi a lábáról a műfaj kedvelőit. Ők az 500e-ben sem fognak csalódni, mert szívhez szóló stílusban hozza el a tisztán elektromos városi autózás világát. A megoldás egy 500e a hétköznapokra, és egy Abarth 595-ös a hétvégére!