Őszintén szólva nekem a harmadik együttlét után is nehezen értelmezhető a DS4-es individuális koncepciója. A lényeg azonban, hogy mivel a kocsit megemelték, sokkal inkább beillik kompakt túrakupénak, mint sportkupénak. Így aztán a korábban tesztelt THP 200-as turbós benzinmotornál szerintem még jobban passzol hozzá az acélos dízel.

A 2,0 literes, 163 lóerős HDi egyenletesen biztosítja teljesítményét, röpke lélegzetvétel után erélyesen húz és hosszan pörgetve sem fogy ki a szuszból. Az 1,4 tonnás kocsit 8,6 másodperc alatt gyorsítja százra, rugalmasságának köszönhetően (340 Nm 2000-3000/min) magabiztosan előzhetünk, de még autópálya-tempóról is energikusan lép tovább – csúcssebessége 212 km/óra. A franciáktól szokatlan az egészen határozottan megvezetett és pontosan kapcsolható hatfokozatú sebességváltó, s még a közvetlen áttételezésű kormány is szolgál némi visszajelzéssel.

Picit magas az üléspozíció, a panoráma-szélvédő remek Picit magas az üléspozíció, a panoráma-szélvédő remek

A futómű hangolása picivel „lájtosabb” ugyan, mint a THP 200-asé, de így is eléggé feszes, kevés úthibával képes elsimítani a nézeteltéréseit. Egyébként jól fogja az utat és lendületesen vezethető, kanyarban stabilan fordul a DS4-es. Habár a menetstabilizáló kikapcsolható, 50 km/óra felett mindenképpen aktiválódik és határozottan avatkozik közbe, amikor finoman tolni kezdi az orrát. Ugyanakkor korai felkapcsolásokkal, kényelmesen is vezethető a Citroën, ráadásul négyhengeres létére csendes és kulturált a motor. A hosszú utazások alkalmával pedig ritkán kell tankolni, hiszen a 6,3 literes tesztfogyasztással számolva közel 1000 kilométeres a hatótáv: ha franciásan komfortos lenne, jófajta túrakupé válhatna a DS4-esből.

A JBL hifi mélynyomója helyet rabol a 359/1021 literes csomagtérből A JBL hifi mélynyomója helyet rabol a 359/1021 literes csomagtérből

A Citroën kompakt „presztízsautójába” 5,8 milliótól (VTi 120 Design) ülhetünk bele, a tesztelt 2.0 HDi 160-as azonban csak a középső, Style felszereltségtől, 7 630 000 forintos indulóárral érhető el.

Lendületesen ívelő tetővonal és rejtett hátsó kilincsek mutatják kupésnak a felfújt kompaktot Lendületesen ívelő tetővonal és rejtett hátsó kilincsek mutatják kupésnak a felfújt kompaktot

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!