Hirdetés – Egyre kedvezőbb az időjárás, többet vagyunk a szabadban és ilyenkor az autóvezetés szintén élvezetes. Apropó autó, a mindenre odafigyelő gépjárműtulajdonosok tudják, hogy ha jön a jó idő és a hőmérséklet állandóan 7 fok feletti, akkor le kell cserélni a gumiabroncsokat.  Mint minden gumiabroncs-típus, a nyári guminak is meghatározó eleme a kialakítás és az összetétel, amelynek eredményeképpen a gumik jól tudnak tapadni és autónkat az úton tartják. Alábbi cikkünkben – néhány ismert márkán keresztül – az előnyöknek jártunk utána.

A nyári gumi jelentősége

Teljesítmény: A nyári gumiabroncsok egyik legjelentősebb előnye, hogy különböző vezetési körülmények között kiváló teljesítményt nyújtanak. A gumikat úgy tervezték, hogy optimalizált irányíthatóságot és jobb sebességet kínáljon az évszakra jellemző körülmények között. Néhányan dönthetünk úgy, hogy erre a termékre költünk, és ennek eredményeként jobban tudunk manőverezni különösen az olyan útszakaszokon, ahol sok a kanyar és kiszámíthatatlanok az útviszonyok. A nyári abroncsok hatékonyabbá tehetik a vezetési élményt és a vezetők biztonságban érezhetik magukat, mivel a jármű hasznos alkatrészei tökéletesítik a fékező és kormányzó rendszerek produktivitását.

Sokoldalúság: A nyári gumik másik nagy előnye, hogy sokoldalúak és kiváló teljesítményt nyújtanak különböző úttípusokon. A nyári gumiabroncsok meleg és száraz időjárásra alkalmasak, és segítenek az autóvezetőknek fenntartani az irányítást vizes szituációkban is, illetve csökkentik a vízen csúszás veszélyét, ha nedves az adott útszakasz.

Tapadási hatékonyság: a meleg időszakban a lehető legjobb tapadást biztosítják és úgy lettek kialakítva, hogy jól ellenálljanak az időjárási tényezőknek. Ugyanakkor ezeket a gumikat semmi esetre se használjuk a téli hónapokban, vagy ha a hőmérséklet 7 fok alá süllyed, mivel ebben a helyzetben elvesztik rugalmasságukat, ezért nagyon ügyeljünk arra, hogy a megfelelő gumicserét időben végezzük el.

Miért szükséges a gumicsere?

Nyáron jóval bátrabbak vagyunk, mint télen, köszönhetően a kedvező időjárásnak, ezért még azok is autóba ülnek, akik a hidegben nem akartak vezetni. Arra viszont figyeljünk, hogy a téli gumiszettet már nem használhatjuk, hiszen nagyobb az esély a kopásra és még a fékút is megnövekszik. A nyári gumi keveréke sokkal strapabíróbb és ellenáll a kopásnak.  Ha pedig már úgy gondoljuk, hogy új gumigarnitúrát kell venni, abban az esetben célszerű böngészni az online áruházak sokoldalú árukínálata között.

Népszerű nyári gumik

Az alábbiakban megemlítünk néhány ismertebb márkát, amelyeket még a szezon ellőtt kedvezményesen vásárolhatunk meg.

A Vredestein Ultrac, amely vezető holland prémium abroncsmárka, ami vizes és csapadékmentes körülményeknél jól vizsgázott. Igen jó a kanyarvételi tulajdonsága, nem beszélve arról, hogy igénybevétele során biztonságban érezhetjük magunkat.

Aki, olyan autógumit keres, amelyik 30 %-kal kevesebb üzemanyag-fogyasztást produkál és szinte maximális tapadást biztosít, annak a Dunlop Sport Bluresponse ideális választás. Mindezek mellett ez a gumiabroncs még a keréktárcsánknak szintén kiváló védelmet nyújt, amely nem jelenti persze azt, hogy gyakran ütközzünk a járdaszegélyhez, de ha ilyen történik akkor a komolyabb gumifelület-sérülések megelőzhetőek.

A kiemelt kategóriában népszerű Goodyear EfficientGrip Performance 2 nem véletlenül a legjobb futásteljesítménnyel rendelkező nyári autógumi. A futófelület alkalmazkodóképességének tulajdonítható, hogy alig sérül a durvább útburkolaton. Remek márka azok számára, akik a lehető legjobb teljesítményben reménykednek a gumi tekintetében, és ezt hosszabb távon szeretnék megtapasztalni.

A felsorolt nyári gumi-brandek közül bármelyik ajánlható, azonban ne hagyjuk, hogy az ár határozza meg a választásunkat, mindig a minőséget tartsuk szem előtt, valamint a szabályokat betartva vezessünk!

(Nyitókép: pixabay.com)