Új autó vásárlásakor sokan elvesznek a különböző extrák rövidítésének tengerében. Nem is csoda, hiszen senki sem született műszaki szakembernek, ráadásul a gyártók is folyamatosan új funkciókkal gazdagítják egyre okosabb modelljeiket. De mégis, melyek azok, amelyeket érdemes megrendelni a gépkocsinkhoz?
„A vevői igényekhez igazodva az autógyártók már egyre több biztonsági funkciót építenek be modelljeikbe, és tesznek elérhetővé az alapfelszereltség részeként. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz dolgunk lenne, ha például az ABS kimaradna az autónkból… Talán nem is vagyunk vele tisztában, mennyi és milyen komoly balesetveszélyt kerülünk el észrevétlenül, gépkocsink elektronikájának köszönhetően” – hangsúlyozta Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója. De mégis, mik ezek az alapfunkciók, és miben segítenek bennünket az autózás során?

• ABS (Anti-lock Braking System)
A blokkolásgátló egy elektronikusan vezérelt fékrendszer, amely felismeri és megakadályozza az autó kerekeinek blokkolását, megcsúszását. Így segít egyenesben tartani a gépkocsit erőteljes fékezés esetén, esetleg csúszós útfelületen. Ideális körülmények között rövidül a féktáv, az autó irányíthatósága pedig megmarad.

• HBA/EBA (Hydraulic Brake Assist)
Egy 1992-es kutatás rámutatott, hogy a járművezetők több mint 90%-a nem tud elég erővel fékezni, ha vészhelyzetbe kerül. A vészfékrásegítő funkció az ilyen szituációkban jelenthet akár életmentő megoldást. A hidraulikus fékasszisztens a fékpedálra ható reakcióból megállapítja, hogy teljes fékezést akarunk-e végrehajtani, és ha szükséges, a rendszer felülbírálja a vezető cselekvését és automatikusan megnöveli a féknyomást. Ennek köszönhetően a másodperc töredékén belül jelentősen csökkenthető a féktáv. Érdekesség, hogy ugyanezt a HBA rövidítést a Kia és a Hyundai a távolsági fényszóró asszisztens (High Beam Assist) elnevezésére használja.

• TPMS (Tire Pressure Monitoring System)
2014-től minden autóban kötelező tartozék a guminyomás-ellenőrző rendszer, amely folyamatosan monitorozza a jármű kerekeiben lévő légnyomást, a fedélzeti számítógép által pedig visszajelzést ad a vezetőnek az abroncsok állapotáról. Ez a vezetéstámogató rendszer növeli a vezetés biztonságát, megelőzi a rossz légnyomás által felmerülő magasabb üzemanyag-fogyasztást és a túl alacsony légnyomás okozta esetleges abnormális, gyorsabb gumikopást.

• ACC/SCC (Adaptive Cruise Control)
Az adaptív sebességtartó automatika a hagyományos tempomat továbbfejlesztett változata. Nem csak az autónk sebességét szabályozza folyamatosan, de az intelligens funkció automatikusan biztonságos követési távolságot is tart az előttünk haladó járműhöz képest. A funkció automatikusan igazodik a bekövetkezett sebességváltozáshoz, így kényelmesebb vezetési élményt eredményez a hosszú utakon. Sőt, szükség esetén fékez is, miközben aktiválja a féklámpákat.

• AVM (Around View Monitor)
Többek között a Nissan által is használt innovatív megoldás a 360 fokos parkolókamera, amely hálózatba kötött kis kamerák képét egyesítve vetíti ki autónk képernyőjére a gépkocsit körülvevő tér „helikopternézetét”. A rendszer segítségével többé senkinek sem jelenthet gondot a parkolás, még egy nagyobb járművel sem.

• BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist)
A holttérben történő, ütközést megelőző aktív rendszer csökkenti annak kockázatát, hogy az autó akaratlanul elhagyja a sávját és/vagy egy másik gépkocsival, akadállyal ütközzön. Ennek érdekében, ha szükséges, beavatkozik a vezetésbe, és az autót visszakormányozza a sávjába vagy segíti az elfordulást.

A holttérfigyelő rendszer az oldalsó visszapillantó tükrökben jelez a sofőrnek. Fotó: Daimler

• BSM/BSD/BCW (Blind-Spot Monitor)
Ahány márka, szinte annyiféleképpen nevezik (és így rövidítik) a modellek holttérfigyelő rendszerét, amely tükrök holtterét ellenőrző, valamint az autó mellett haladó járművek észlelését és a vezető figyelmeztetését szolgáló, vezetéstámogató berendezés. A beépített, finomra hangolt érzékelő egy LED ikon felkapcsolásával figyelmeztet a külső visszapillantó tükrön az érkező autóra. Azzal, hogy a gyártók ma már egyre nagyobb figyelmet fordítanak a designra, formatervre, egyes modelleknél az ablakok egyre kisebbek, a tükrök pedig kevésbé használhatók lesznek. Így ezekben az esetekben elengedhetetlen a BSM/BSD/BCW használata.

• DAA/DAW (Driver Attention Alert)
A vezetői éberségre figyelmeztető rendszernek köszönhetően elkerülhető a fáradt, figyelmetlen vezetés, és csökkenthető a baleset kockázata. Ez az extra felszerelés vezetési mintákat elemez a kormányzás, a gyorsítás és az utazás eltelt ideje alapján, és vizuálisan és/vagy hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt, ha autózás közben alacsonyabb figyelmi szintet észlel.

• DCC (Dynamic Chassis Control)
Az adaptív futómű lehetővé teszi, hogy autónk sebessége és az útfelület állapota szerint változzon az elektromos lengéscsillapítók karakterisztikája. Így javítható a vezetési élmény, emelhető a menetkomfort, kényelem. A DCC ráadásul folyamatosan reagál a változó menethelyzetekre, tekintetbe véve a fékezési, kormányzási és gyorsítási manővereket egyaránt. Emellett a segítségével autónk képes alkalmazkodni megnövekedett terheléshez is, ezzel növelve a stabilitást, például ha egy nyaralás során négyen, csomagokkal megrakodva indulunk útnak.

• EBD (Electronic Brake-force Distribution)
A blokkolásgátló rendszer részeként, az elektromos fékerőelosztó képes szabályozni, hogy melyik tengelyre mekkora erő hasson fékezéskor. Ennek a rendszernek főként kanyarban történő lassításkor van nagy jelentősége, hogy az autó első és hátsó tengelye, valamint jobb és bal oldali kerekei között arányosan legyen elosztva a fékerő, a maximális tapadás érdekében.

• ESC (Electronic Stability Control)
Az elektronikus menetstabilitás-vezérlés lényege, hogy minimalizálja a pályaelhagyásos balesetek számát. Működési elve az irányeltérési szögsebesség mérésén alapul. Ha ez eltér a normálistól, a rendszer közbeavatkozik, és a szükség függvényében mérsékli a vonóerőt vagy lefékezi az adott kereket. A rendszer 1995 óta szerves része a modern autóknak. Továbbfejlesztett változata a DSC (Dynamic Stability Control), vagyis a dinamikus stabilitásszabályozó, amely automatikusan, a motornyomaték és a menetkörülmények függvényében ideális mértékű nyomatékot és/vagy fékerőt juttat minden kerékre.

• FCA (Forward Collision-Avoidance Assist)
Például a Kia csomagjaiban előszeretettel használt ráfutásos ütközéselkerülő támogatás a balesetek elhárításában lehet segítségünkre. Egy radar és egy kamera segítségével érzékeli a közlekedés többi résztvevőjét – legyen szó akár gépjárműről vagy gyalogosról – és figyelmeztet, ha fennáll az ütközés veszélye. Ráadásul, ha nem reagálnánk időben, a rendszer automatikusan lefékezi a járművet, ezzel elkerülve vagy enyhítve az ütközést. A legtöbb gyártónál már elérhető hasonló funkció az autóban, a Suzukinál például a kombinált érzékelős vészfékasszisztens (DSBS – Dual Sensor Brake Support) tölti be ugyanezt a feladatot. Azt azonban fontos észben tartanunk, hogy a funkció nem helyettünk, hanem velünk együtt figyel a biztonságos, balesetmentes közlekedésre.

• HAC/HSA (Hill Assist Control)
A visszagurulás-gátló rendszer előnye, hogy ha hegyes-dombos környékre vezet az utunk, és meg is kell állnunk, indulás előtt nem engedi hátragurulni az autót. Még azután is fékezi a kerekeket egy ideig, hogy nem nyomjuk a fékpedált. A kevésbé tapasztalt vezetőknek így nem kell attól tartaniuk, hogy az autó hátragurul, esetleg lefullad.

• LFA (Lane Following Assist)
A sávkövető rendszer kamera és szenzorok segítségével méri fel a biztonságos követési távolságot, valamint az útburkolati jelek mentén a saját sávunkon belül tartja autónkat. Az előttünk haladó járművekhez viszonyítva pedig szabályozza a gyorsítást, a fékezést és a kormányzást. Hasznát elsősorban akkor érezzük, amikor hatalmas dugó van az autópályán, sokszor kiszámíthatatlan, mikor indul be vagy lassul le a forgalom.

• RCTA/RCCW (Rear Cross Traffic Alert)
hátsó keresztirányú forgalomfelügyelet, vagy más néven elhaladó jármű-figyelmeztető rendszere ugyanazt a radarberendezést használja, mint a holttérfigyelő (BSD). Célja, hogy segítsen a vezetőnek a problémamentes kiállásban egy parkolóhelyről, ezzel elkerülve a komolyabb, személyi sérüléssel járó baleseteket.

• VSM/VSA (Vehicle Stability Management)
1997 óta használják a járműstabilitás-szabályozás rendszerét a gépkocsikban, amely tulajdonképpen az ABS és a kipörgésgátló összeköttetése, továbbfejlesztése. Feladata, hogy a megcsúszással fenyegető helyzetekben segítsen megőrizni autónk stabilitását és biztonságát. Ehhez a rendszer egyszerre figyeli a jármű sebességét, a fojtószelep állását, a kerekek sebességét külön-külön, a kormányzást, az oldalirányú gyorsulást, illetve a kitörési sebességet.