Három évvel ezelőtt szervezték ki külön márkának a Cuprát, a születésnapon pedig bemutatkozott az eddigi legerősebb utcai autójuk, a 390 lóerős 2.5 TSI által mozgatott Formentor VZ5-ös, amely 4,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás tempóra. A testvérmodell RS Q3 és RS Q3 Sportback ugyan erősebb 10 lóerővel, de három tizeddel lassabban gyorsulnak 100 km/órára. A végsebesség mindegyik autónál elektronikusan korlátozott 250 km/óra.

A 310 lóerős Formentor VZ-hez képest 10 mm-rel csökkentik a hasmagasságot, alapfelszerelésként adják az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítást, az Akebono szállítja a fékrendszert, amely elöl hatdugattyús nyergeket használ, a 20 colos felnik a VZ5 sajátjai. Matt feketék a karosszériadíszek, egyedi a hátsó diffúzorbetét, amelyen belül oldalanként két-két, rézszínű kipufogóvégződést látni egymás felett, a fényképeken látható Taiga Grey karosszériaszín is csak az öthengeres turbómotorhoz kérhető.

Szériában bőrkárpitot adnak, ami fekete vagy kék lehet, réz díszekkel ellátott szálhúzott fekete alumínium a műszerfal díszbetétje. A Nappa-bőr barna színéről ismerhető fel, itt debütál a CUPBucket kagylóülés, amely aztán a márka többi modelljéhez is elérhető lesz. A Cupra Formentor VZ5-ösből 7000 példányt készítenek, az ügyfelek 2021 utolsó negyedévében juthatnak hozzá autójukhoz.