A pénteki első szabadedzés (10:00-11:30) a legnehezebb a Formula-1-es mezőnynek. A pályán még alig van gumi, ennek megfelelően csúszik az aszfalt, e sorok írása közben például Lewis Hamilton fékezte el egyik első kerekét és szaladt túl egy kicsit a célegyenes végén. Nincs egyedül, mindenki most szokja meg/eleveníti fel a Hungaroringet.

De az ismerkedésen felül már komoly munka is zajlik ilyenkor, hiszen most teszik meg az első kilométereket a háklis Pirelli abroncsokkal éles körülmények között, a mérnökök szorgosan gyűjtik az adatokat. Több másodperces különbségek vannak a a köridőkben, mert van, aki már versenytempóban nyomja – mint például Pastor Maldonado, aki épp most ismerkedett meg a kavicságyban áthajtás szépségeivel -, és vannak olyanok, akik egy-egy kanyarban lassan haladva nézik az íveket. Egy ilyen versenyző miatt választotta a zöldövezetet a a venezuelai pilóta, hiszen arra nem számíthatott hogy a vánszorgó autóval az ideális ívre húzódik le az előtte haladó. Mindenki megúszta a dolgot.

Hogy nem csak a kényelmes körözésről szól a szabadedzés, jól jelzi, hogy ilyenkor is használják a kék zászlót, Felipe Massát is figyelmeztetni kellett a hátulról nagy tempóval érkező Caterhamra. Ilyen az, amikor a feje tetejére áll a világ…

A nagy felbontású képeket tartalmazó, folyamatosan bővített galériát az Autó-Motor Facebook oldalán találják.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!