A GAF (Grünfelder Auto Fabrik) minden bizonnyal Magyarország legkisebb autógyára. Az üzem kapacitása mértéktartó: hétvégenként egy autó. A tervező és a fizikai dolgozó egyazon személy, a fiam: Grünfelder Zoltán.

Az anyagbeszerzésben a család együttesen részt vesz. Az elhasznált csokoládés és bármilyen más kartondobozokat mindenki gyűjti. A termelés ideiglenes szüneteltetésének oka nem gazdasági válság, hanem a küszöbön álló érettségi vizsga.

Az üzem két profilja adott. Az egyik: a meglévő típusok kép utáni másolata. A második és egyben izgalmasabb, az egyéni tervezéssel készült modellek gyártása. Az előrerajzolás után a kartonból ki kel vágni az alvázat és a karosszériaelemeket. Ezután elkészül a belső berendezés, majd a kocsiszekrény rákerül az alvázra. Természetesen az ajtók, motorháztető és a csomagtartó nyitható, és a tolótető is működik.

A szélvédők és az oldalablakok nejlon irattartóból vagy a csomagolt férfiing-merevítőből készülnek. A futómű csak a festés után kerül a helyére. Az összekötők és egyéb alkatrészek 2 mm-es aluhuzalból készülnek. A megfelelő lágy rugózást befőttesgumik biztosítják. A futóművek alkatrészhiány (főként kerék) miatt többször is felhasználásra kerülnek.

Végül annyit, hogy közúti forgalomba csak hatósági műszaki vizsga után kerülhetnek, de sajnos a címke felragasztása után nem lehet kilátni a szélvédőn.

Kép és szöveg: Grünfelder József

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!