„Nagyon be lehettünk rúgva, amikor erre a projektre rábólintottunk” – mondta viccesen Ola Kallenius Daimler-vezér az új sportkocsi hivatalos premierjén. Ekkora cégcsoport vezetőjétől egészen meglepő egy ilyen kijelentés, de talán jól érzékelteti, hogy mekkora fába vágta fejszéjét a cég. Többször is le akartak állni az autó fejlesztésével, végül 5 év után az AMG születésének 55. évfordulójára mégis befejezték, rossznyelvek szerint azért, mert a tervezett 275 példányos széria minden egyes darabját pillanatok alatt előre értékesítették, nagyjából 2,75 millió dolláros áron…

De miért is annyira extrém a Mercedes-AMG One? Amellett, hogy egy speciális karbon monocoque váz az alapja, lényegében az aktuális F–1-es autókban található 1,6 literes, V6-os hibrid hajtás köré épül, egy ilyen rendszert pedig elképesztően nagy munka volt „fogyaszthatóvá” tenni. Miközben egy F–1-es autó életre keltéséhez legalább 4 mérnökre és szerelőre van szükség (még a folyadékokat is felmelegítik, mielőtt beindítják), egy utcai modellnél az elvárás az, hogy a sofőr mindenféle előjáték nélkül, a startgomb megnyomásával életre keltse a rendszert.

A kormány kialakítása is utal rá, elsősorban versenypályás használatra készült az AMG One. A belső kialakítása egészen extrém, a vezető lábai formaautósan magas pozícióban vannak, mivel az ülések fixek, a pedálsor mozgatásával lehet beállítani az ideális vezetési pozíciót. A 11 ezres értékig skálázott fordulatszámmérő is utal rá, hogy a technika nem mindennapi

Az éveken át tartó munka másik sarokpontja az volt, hogy miként tudják levinni a motor 3500-4000/perces alapjárati fordulatszámát olyan alacsonyra, ami már értelmezhető egy utcai autónál. Sok-sok fejtörés után végül 1280/perces értékre sikerült csökkenteni az alapjáratot, és persze az sem volt egyszerű, hogy egy ilyen, akár 11 000-es fordulatra képes teljesítse az Euro-6-os környezetvédelmi normákat. Az angliai Brixworth-ben található Mercedes-AMG High Performance Powertrains mérnökei 4 katalizátort (2 fém előkatalizátor és 2 kerámiakatalizátor) és 2 részecskeszűrőt illesztettek a V6-oshoz! A turbólyuk elkerülése miatt a feltöltő tengelyét egy villanymotor pörgeti 100 000/perces fordulatra, a főtengelyhez pedig az F–1-ben sokszor emlegetett MGU-K, vagyis egy hajtó villanymotor csatlakozik.

Ha ez nem lenne elég, az első kerekeknél is találunk egy-egy villanymotort, egyenként 163 lóerős teljesítménnyel, ami azt jelenti, hogy a rendszerteljesítmény 1063 lóerő! Utóbbi érték persze csak addig felel meg a valóságnak, ameddig a 800 voltos, 8,7 kWh kapacitású akkumulátor is bírja szusszal. A 18,1 km-es elektromos hatótávolságot biztosító telepet konnektorról is lehet tölteni, de az első tengelyen lévő hajtómotorok is ide dolgoznak, lassításkor a fékenergia 80%-át termelik vissza. Minden egyes cellát külön-külön temperál a folyadékhűtés, így a rendszer még a legintenzívebb használat mellett is képes tartani az optimális, 45°C-os hőmérsékletet. A hatékonyságról árulkodik, hogy az újdonság fogyasztása a WLTP-szabvány szerint mindössze 8,7 l/100 km, ugyanakkor a menetteljesítmények nyilvánvalóan még beszédesebbek. A 0-100 km/órás sprint csak 2,9 másodpercet vesz igénybe, a 0-200-hoz 7,0 szekundum kell, a végsebesség pedig 352 km/óra.

A középen kivezetett, vaskos kipufogócső a Formula–1 világából ismerős. A szárny dőlésszöge állítható

Hogy az AMG One a szuperlatívuszok autója, lényegében minden területen megfigyelhető, a teljesen új fejlesztésű, 7 fokozatú sebességváltónál 4 darab karbon kuplungtárcsát használnak, illetve a vezető 5 előre beállított és egy szabadon konfigurálható üzemmód közül választhat. Utcai használathoz a Race Safe (benzinmotor csak szükség szerint hajt) és a Safe (a benzinmotor folyamatosan jár, hogy töltse a telepet) mellett az EV elektromos mód passzol, versenypályára pedig a csökkentett hasmagasságot használó Race Plus és Strat 2-es való. Utóbbi a Race Plushoz képest is feszesebb futóművet ad, és az akkumulátorból – az F–1-esek kvalifikációs programjához hasonlóan – az összes energiát kipréseli.