Az idei versenyszezon is extra hosszú, s bár már hamarosan november elejét írjuk, ezzel együtt még három futam van hátra. Az idei évben a Mexikói és az USA Nagydíj helyet cserélt, így végül úgy néz ki teljesül Lewis Hamilton álma, s ezúttal Austinban ünnepelheti címvédését. Az USA mindig is nagyon közel állt a brit pilóta szívéhez, többször is elmondta, hogy mekkora örömet szerezne neki, ha itt ünnepelhetné az egyéni világbajnoki címét. Mexikóban nyert a brit, de mivel Valtteri Bottas – csapattársa, és legnagyobb riválisa – a harmadik helyen ért ott célba, a fieszta még váratott magára. Nem sokáig, csak egy hétig. Hamilton a hétvégén ugyanis valószínűleg megszerzi hatodik világbajnoki címét, ötödiket a Mercedes volánja mögött.

https://twitter.com/ScuderiaFerrari/status/1189206507029614592

A Ferrari közben azon van, hogy tökéletesítse stratégiáját, amely hagyott kívánnivalókat Mexikóban. Bár Sebastian Vettel dobogóra állhatott, Charles Leclerc az első rajthelyről rajtolva csak a negyedik helyen ért célba. “A Mercedes kockáztatása bevált számukra.” – mondta Mattia Binotto, a Ferrari csapatvezetője. “Kockáztattak a győzelem érdekében és ez a javukra vált. Ez így megy, talán nekünk is többet kellett volna kockáztatnunk. Nehéz megítélni. Ezután az eredmény után viszont könnyű azt mondani, hogy igen.”

S hogy mi történt tavaly? Kimi Raikkönen csodálatos teljesítménnyel a 2013-as Ausztrál Nagydíj után ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel Austinban. A második helyen az a Max Verstappen ért célba, aki a 18. (!) helyről rajtolva nagyon szép versenyzéssel verekedte fel magát a dobogóra. Lewis Hamiltoné lett a bronzérmes helyezés. Volt már esős és tiszta, valamint napos időben tartott USA Nagydíj is. Tavaly pedig bár a versenyhétvége első részében nagyon rossz, esős és hűvös idő fogadta a Forma-1 mezőnyét, vasárnap kegyes volt az időjárás a Forma-1-esekhez és kellemes, napos időben rajtolt el a mezőny Austinban. Jelenleg napos időt jósolnak a texasi Forma-1-es futam hétvégéjére.

A verseny és a pálya
Texas fővárosa, Austin, Tavo Hellmundnak, egy helybéli ex-pilótának köszönheti a Forma-1-es versenye létrejöttét. Hellmund ugyanis szoros barátságot ápolt az F1 volt teljhatalmú urával, Bernie Ecclestone-nal. Miután Hellmund elintézte, hogy hazájában legyen Forma-1-es futam, a továbbiakban nem vett részt a szervezésben. A verseny szervezőinek sokáig főtt is a feje, hogy el tud-e a pálya készülni időben. Végül azonban tető alá hozták a projektet és Austin azóta is, de várhatóan már nem sokáig, egyeduralkodóként rendezi meg az USA Nagydíjat. Érdekessége a 20 kanyaros austini pályának az a módfelett meredek emelkedője, amely igen találóan “az a rendkívüli út a mennyekbe” elnevezést kapta.
Az 56-körös USA Nagydíj november 3.-án helyi idő szerint 13.10-kor (nálunk 20.10-kor) veszi kezdetét Austinban (Texas), a Circuit of The Americas (COTA) pályán. A pálya hossza: 5,513 km, a teljes versenytáv 308,405 km. A pályarekordot Lewis Hamilton tartja 2018-ból, ideje 1 perc 37,392 másodperc.