„Hosszú volt ez a hétvége, s az én vezetésem nem volt tökéletes.” – vallotta be Loeb. „Hibáztunk párszor a záró szakaszon, a Power Stage-en, mikor túl keményen mentünk, de a legfontosabb most az, hogy győztünk. Izgalmas csatát vívtam Mikkóval (Hirvonen) tegnap, de nagyszerű, hogy győzelemmel távozok.” – tette hozzá. A gyári fordos pilóták felemás eredménnyel zárták a hétvégét. Petter Solberg a nyitó napon rosszul választott abroncsot, így elesett a győzelmi lehetőségtől. A norvég pilóta végül azért felverekedte magát a dobogóra. Csapattársa, Jari-Matti Latvala csak a hetedik lett. Ő a Power Stage-győzelemmel és az azért járó pontokkal vigasztalódhatott.

„Jó autóval és nagy lehetőséggel jöttünk ide, de sajnos a pénteki hibák véget vetettek a győzelmi esélyeinknek… A dolgokat azonban megfordítjuk. Már sok dobogós helyezésem volt, néhánynak végre első helynek kellene lennie! A szezon második felében megerősödünk, s Finnországban már gyorsak leszünk. Jari-Matti (Latvala) elég gyors arrafele és remélem egyikünk megnyeri azt a ralit.” – szögezte le bizakodva Solberg.

Jevgenyij Novikov érte el a legjobb eredményt a privát indulók között. Az M-Sport Ford autójával a negyedik helyen ért célba köszönhetően jó gumiválasztásának is. Az ötödik helyen, az Új-Zéland Ralin debütáló Ott Tanak hajtott, de aztán a 20. gyorsasági szakaszon megpördült autójával és kénytelen volt feladni a versenyt.

Egy sor szakaszgyőzelmet is megszerzett vasárnap első Új-Zéland Raliján a belga Thierry Neuville. A Citroen Junior pilótája az ötödik helyen zárta a megmérettetést és 10 ponttal hagyja el a télbe forduló országot. Bár nagyon igyekezett beérni Neuville-t, mégsem sikerült a Mini WRC Team pilótájának, Dani Sordónak utolérni őt. Így a spanyol pilótának be kell érnie a hatodik helyezéssel. Csapattársa, Armindo Araújo a nyolcadik lett. A márciusi Mexikó Rali óta nem láthattuk a ralizás fenegyerekét, Ken Blockot versenyezni. Az amerikai pilóta fáradozásai a kilencedik helyre voltak most elegendőek (éppúgy, ahogy Mexikóban is). Blockot az osztrák ralilegenda, Manfred Stohl követi a tizedik helyen, aki most debütált a Fiesta RS WRC-vel.

2012-es Új-Zéland Rali eredménye

1. Sebastien Loeb Citroën DS3 4:04:51,2 2. Mikko Hirvonen Citroën DS3 4:05:20,8 3. Petter Solberg Ford Fiesta RS 4:06:27,6 4. Jevgenyij Novikov Ford Fiesta RS 4:07:04,8 5. Thierry Neuville Citroën DS3 4:07:33,6 6. Dani Sordo Mini Cooper 4:07:54,3 7. Jari-Matti Latvala Ford Fiesta RS 4:09:44,1 8. Armindo Araújo Mini Cooper 4:14:27,6 9. Ken Block Ford Fiesta RS 4:15:21,5 10. Manfred Stohl Ford Fiesta RS 4:16:17,5

A Föld legelszigeteltebb országát elhagyva a mezőny nyári pihenőre megy. Legközelebb csak hat hét múlva térnek vissza a csapatok a versenyzéshez a Finn Ralin (2012. augusztus 3-5.). Idén ez a verseny nem ütközik a Forma-1-es Magyar Nagydíjjal, így nem kell az autósportok rajongóinak megosztaniuk a figyelmüket. Finnországban a helyi pilóták élvezik a hazai pálya előnyét, így megjósolhatatlan a végeredmény.

A világbajnokság állása az Új-Zéland Rali után:

Pilóták 1. Sebastien Loeb Citroen WRT 145 pont 2. Mikko Hirvonen Citroen WRT 107 pont 3. Petter Solberg Ford WRT 90 pont 4. Mads Östberg Adapta WRT 80 pont 5. Jevgenyij Novikov M-Sport Ford WRT 55 pont 6. Jarri-Matti Latvala Ford WRT 54 pont 7. Martin Prokop Czech Ford Rally Team 36 pont 8. Thierry Neuville Citroen Junior WRT 32 pont 9. Dani Sordo Mini WRC Team 29 pont 10. Nasser Al-Attiyah Qatar WRT 23 pont Gyártók 1. Citroën WRT 237 pont 2. Ford WRT 141 pont 3. M-Sport Ford WRT 103 pont 4. Qatar WRT 47 pont 5. Citroen Junior WRT 42 pont 6. Adapta WRT 27 pont 7. Mini WRC Team 26 pont 8. Brazil WRT 16 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!