“Zsibbasztó volt. Olyan volt, mintha három verseny lett volna egy nap alatt. Hihetetlenül nehéz nap van mögöttünk. Ez a pálya fenomenális, s a forróságot kibírni és Valtterit magam mögött tartani nem volt könnyű. Az újraindításoknál teljes figyelemre volt szükség. Nagyon, nagyon nehéz volt. Valtteri egyszer csak ott volt a semmiből, mikor Dannyt láttam magam mögött. Nem akartam, hogy DRS-e legyen. A szívem kalapál. Őrület, hogy itt vagyok és 90 futamgyőzelmet szereztem.” – szögezte le elcsigázottan a versenygyőztes pilóta.

https://youtu.be/R-Yq1AlIwsc

A három balesetből kettő mindjárt a rajt elején történt, még talán egy teljes normális kört sem tett meg a mezőny, mikor már hét autó távozott a mezőnyből. A harmadik piros zászlós időszak Lance Stroll balesetét követően történt. Az első rajt során Max Verstappen autója elerőtlenedett. Már a rajt előtt gondok voltak vele, amit igyekeztek a bokszban a szerelők orvosolni, ezek szerint eredménytelenül. Már a rajtegyenesben sorban kielőzték a hollandot a mögötte rajtolók, de Pierre Gasly eltalálta a Red Bullt, miután összeakadt Kimi Raikkönen és Romain Grosjean autójával. Ekkor Verstappen és Gasly is kiesett, éppúgy, ahogy a balesetben érintett Carlos Sainz is. A biztonsági autót pályára küldték.

A hetedik körben újraindították a versenyt, s Bottas attól való félelmében, hogy Hamilton kielőzi a rajtegyenesben, lelassított, s az utolsó percig halogatta a verseny újraindítását. Mögötte a mezőny összetorlódott, s Kevin Magnussennek emiatt nagyon le kellett lassítania. Antonio Giovinazzi nem mérte fel jól az előtte haladók tempóját és a Haas hátuljába rohant, aminek következtében az Alfa Romeo a levegőbe repült és Latifi autójába szállt. Ekkor már leállították a versenyt, hogy fel tudják takarítani a sok törmeléket. Mindenki megpihenhetett egy kicsit, javíthatták a csapatok megmaradt autóikat. Esteban Ocon kiállni kényszerült, autójának fékje kigyulladt, s nem volt javítható.

Összesen 13 autó maradt versenyben, s állórajttal indultak el. Bottas rajtolt el jobban, Hamilton követte, majd kielőzte csapattársát. Leclerc, Albon, Stroll, Perez és Ricciardo követték a két Mercedes-pilótát. Mögöttük pedig Norris, Kvjat, Russel körözött az első tízben. Raikkönen, Vettel és Grosjean igyekeztek felzárkózni és pontszerző helyre verekedni magukat. A biztonsági autónak sűrű napja volt, ugyanis harmadszorra is pályára kellett hajtania. Lance Stroll ugyanis defekttel kirepült a pályáról és nagy sebességgel a gumifalba csapódott. A füstölgő Racing Pointtal aztán meggyűlt a pályamunkások baja, de nagy nehezen sikerült eltávolítaniuk a helyszínről.

Az 59 körös futam így több, mint kétórásra sikerült, de aki versenyben maradt, az mindent beleadott még a verseny végén is, amikor ádáz harc folyt a pontokért. Két pilóta esett el ugyanis a pontoktól. Az utolsó körökben azt láthattuk, hogy milyen keményen küzdött Valtteri Bottas azért, hogy Lewis Hamilton elé kerüljön, és azt, ahogy George Russell tövig nyomta a gázt, hogy megszerezze saját és csapata, a Williams első Forma-1-es pontjait a 2020-as szezonban. Egyik pilóta sem járt sikerrel. Lewis Hamilton behúzta 90. győzelmét is, a Williams brit pilótája pedig csak a 11. helyre tudta célba vinni autóját.

A Ferrari 1000. Forma-1-es futamát ha nem is győzelemmel, de úgy tudja ünnepelni, hogy mindkét pilótája célbaért és pontot is szerzett.

https://youtu.be/jQ3Tt9M2PbY

A Forma-1-es mezőny ezúttal egy rövid pihenőre vonul, ami valljuk be, két ilyen olasz futam után rá is fér. Szocsiban folytatják majd egy hét múlva, s már ott is nézők előtt. Ez a verseny az eredeti időpontban kerül megrendezésre. Mióta versenyt rendeznek ezen a helyszínen csak és kizárólag Mercedes-pilóta győzött itt, s ez idén sem várható másként.

2020-as Toszkán Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 17:30.074
2. Valtteri Bottas Mercedes + 4.880
3. Alexander Albon Red Bull + 8.064
4. Daniel Ricciardo Renault + 10.417
5. Sergio Perez Racing Point + 15.650
6. Lando Norris McLaren + 18.883
7. Danyiil Kvjat AlphaTauri + 21.756
8. Charles Leclerc Ferrari + 28.345
9. Kimi Raikkönen Alfa Romeo + 29.770
10. Sebastian Vettel Ferrari + 29.983
11. George Russell Williams + 32.404
12. Romain Grosjean Haas + 42.036
13. Lance Stroll Racing Point Nem ért célba
14. Esteban Ocon Renault Nem ért célba
15. Nicholas Latifi Williams Nem ért célba
16. Kevin Magnussen Haas Nem ért célba
17. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Nem ért célba
18. Carlos Sainz McLaren Nem ért célba
19. Max Verstappen Red Bull Nem ért célba
20. Pierre Gasly AlphaTauri Nem ért célba

A világbajnokság állása a Toszkán Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 190 pont
2. Valtteri Bottas 135 pont
3. Max Verstappen 110 pont
4. Lando Norris 65 pont
5. Alexander Albon 63 pont
6. Lance Stroll 57 pont
7. Daniel Ricciardo 53 pont
8. Charles Leclerc 49 pont
9. Sergio Perez 44 pont
10. Pierre Gasly 43 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 325 pont
2. Red Bull 173 pont
3. McLaren 106 pont
4. Racing Point 92 pont
5. Renault 83 pont
6. Ferrari 66 pont
7. AlphaTauri 53 pont
8. Alfa Romeo 4 pont
9. Haas 1 pont
10. Williams 0 pont