A General Motors a Spykernek értékesítette a Saab autógyárat, a hollandoknak nem sikerült a cég megmentése, 2011-ben leállt a termelés Trollhättanben, majd 2012 júniusában a kínai hátterű NEVS lett a tulajdonos, akinek elsősorban a kompetenciára és a 9-3-as típusra volt szüksége.

Azonban 2,5 évvel a sorozatgyártás befejezését követően a még raktáron lévő alkatrészek segítségével, jórészt kézi munkával még összeraktak 420 darab autót, amelyek még a Saab márkanevet viselhették. Ezek közül az utolsót értékesítik most internetes árverésen.

A 2014-ben gyártott, 220 lóerős turbómotorral és automatikus váltóval szerelt 9-3-as mindössze 66 km-es futásteljesítménnyel rendelkezik – párszor kivitték a gyári tesztpályára -, és minden tekintetben makulátlan az állapota.

Az autót 2019. március 14-én helyezték forgalomba Svédországban, tehát akár használatba is veheti a 9-3-ast a vásárló, de valószínűleg inkább egy gyűjteményben végzi majd a kocsi. A nyertes licit gazdája az autó mell egy, a NEVS-gyárba szóló meghívást is kap. A Bilweb Auctions oldalán lehet nyomon követni az utolsó Saab személyautó sorsát.