Ahogy várható volt az időjárás fontos szerepet játszott a Malajziai Forma-1-es Nagydíjon. Míg egész hétvégén szinte végig száraz időjárás volt, addig a vasárnapi futamra megérkezett az itt oly gyakori esőzés. Az időjárás okozta kaotikus futamon nagy meglepetésre az eddig igencsak gyengélkedő Fernando Alonso vezette Ferrari ért célba elsőként. Az ezüstérmes helyre sem várt pilóta állhatott fel, a sauberes Sergio Perez. Lewis Hamilton nem tudta győzelemre váltani rajtelsőségét, s ismét csak harmadik lett. „Nagy meglepetés ma ez a győzelem. A célunk az volt, hogy annyi pontot gyűjtsünk, amennyit csak lehetséges. Egy hihetetlen eredmény ez, nagyszerű munka a csapattól.” – szögezte le Alonso.

Kevesen gondolták volna, hogy a rossz téli teszteredmények és a nem túl sikeres Ausztrál Nagydíjat követően a Ferrari már a szezon második futamán dobogóra – s annak is a legtetejére – állhat. Arra meg pláne senki nem fogadott volna, hogy Sergio Perez életében először itt állhat majd dobogóra. Ez a siker a Ferrari motoron (a Sauber is azzal fut), a két pilóta tehetségén kívül azért a csapattagok ügyességének (ami a kerékcserére vonatkozó időben való behívást és a gyors kerékcserét illeti) is köszönhető volt. Nehéz kitalálni, hogy a verseny leintését követően vajon a Ferrarinál, vagy a Saubernél nagyobb az öröm. Mindenesetre ez lökést adhat a további jó eredményekhez, főleg annak tükrében, hogyha Perez nem ront a verseny végén, akkor talán még Alonsót is beérhette volna, s első lehetett volna. Mindenesetre a mexikói ezúttal egy verseny során több pontot gyűjtött, mint az egész elmúlt szezonban.

Vettel-nek rosszul indul az év Vettel-nek rosszul indul az év

Bár tavaly tiszta időben és meglepően jó körülmények között zajlott a szepangi nagydíj, mindig évben ott lóg a levegőben az eső lehetősége, s ez így volt idén is. Annyira rákezdett az eső kilenc körrel a rajt után, hogy fel kellett függeszteni a versenyt 50 percre. Jenson Button és a címvédő Sebastian Vettel volt a legnagyobb vesztese ennek a futamnak, no meg Michael Schumacher és a rendkívül jól rajtoló Romain Grosjean. Az első két pilóta a középmezőnyben végzett miután karamboloztak a HRT-s Narain Karthikeyannal. Közben csapattársaik az első négyben értek célba. Mark Webber lett a negyedik, őt pedig Kimi Raikkönen követi a Lotus-szal az ötödik helyen. Raikkönen csapattársa, Romain Grosjean nagyon jól rajtolt el, de Michael Schumacherrel összeakaszkodott, s emiatt a kavicságyban végezte. Ő volt az egyetlen pilóta, aki már versenyen kívül várta végig a verseny újraindítását.

Bruno Senna nagyon szép eredményt ért el a hatodik hellyel, ami fontos pontokat hozott a Williams-nek. Egyébként Pastor Maldonado is pontszerző helyen ért volna célba, ha autójának motorja nem adja meg magát két körrel a verseny vége előtt. A skót Paul di Resta és csapata, a Force India, viheti haza a hetedik helyért járó pontokat. Őt Jean-Eric Vergne követi a nyolcadikon és Nico Hülkenberg a kilencediken. Az utolsó pontszerző helyezés Michael Schumacheré lett, így megszerezte annak a Mercedesnek az első idei pontját, amelytől sokkal többet vártak erre a futamra. Sergio Perez és a 15. helyen célbaérő Felipe Massa teljesítményét látva joggal gondolhatjuk, hogy van miért aggódnia a brazil pilótának. Hozzáértők szerint ugyanis a mexikói hamarosan felválhatja Massát a Ferrarinál.

Malajziai Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Fernando Alonso Ferrari 2:44:51.812 2. Sergio Perez Sauber + 2.2 3. Lewis Hamilton McLaren + 14.5 4. Mark Webber Red Bull + 17.6 5. Kimi Raikkönen Lotus + 29.4 6. Bruno Senna Williams + 37.6 7. Paul di Resta Force India + 44.4 8. Jean-Eric Vergne Toro Rosso + 46.9 9. Nico Hülkenberg Force India + 47.8 10. Michael Schumacher Mercedes + 49.9 11. Sebastian Vettel Red Bull + 01:15.527 12. Daniel Ricciardo Toro Rosso + 01:16.828 13. Nico Rosberg Mercedes + 01:18.593 14. Jenson Button McLaren + 01:19.719 15. Felipe Massa Ferrari + 01:37.319 16. Vitalij Petrov Caterham + 1 kör 17. Timo Glock Marussia + 1 kör 18. Heikki Kovalainen Caterham + 1 kör 19. Pastor Maldonado Williams + 2 kör 20. Charles Pic Marussia + 2 kör 21. Narain Karthikeyan HRT + 2 kör 22. Pedro de la Rosa HRT + 2 kör 23. Kamui Kobajasi Sauber + 10 kör 24. Romain Grosjean Lotus Nem ért célba

A Forma-1-es mezőny most egy kicsit pihenhet, hiszen ezúttal csak három hét múlva, (2012. április 15.) a Kínai Nagydíjon kell bizonyítania. 2010-ben kettős McLaren-győzelem született Sanghajban, 2011-ben pedig Lewis Hamilton győzött. Kérdés, hogy a wokingiak összeszedik-e magukat, vagy hagyják, hogy ismét mások vigyék el előlük a dicsőséget?

A világbajnokság eredménye a Malajziai Nagydíj után

Pilóták: 1. Fernando Alonso 35 pont 2. Lewis Hamilton 30 pont 3. Jenson Button 25 pont 4. Mark Webber 24 pont 5. Sergio Perez 22 pont 6. Sebastian Vettel 18 pont 7. Kimi Raikkönen 16 pont 8. Bruno Senna 8 pont 9. Kamui Kobajasi 8 pont 10. Paul di Resta 7 pont Konstruktőrök: 1. McLaren 55 pont 2. Red Bull 42 pont 3. Ferrari 35 pont 4. Sauber 30 pont 5. Lotus 16 pont 6. Force India 9 pont 7. Williams 8 pont 8. Toro Rosso 6 pont 9. Mercedes 1 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!