Egyenletesen elosztott aggregát program tartja készenlétben a megfelelő teljesítményt mindenféle bevetési célra. Így a 2,5 literes öthengeres TDI motor kivitelezéstől függően széles palettát ölel fel: a 65 kW (89 LE)-tól a 80 kW (109 LE)-on át a 100 kW (136 LE)-tól a 120 kW (164 LE)-ig terjedően. Mindegyik motornál közös tulajdonság a már egészen alacsony fordulatszámon leadott magas forgatónyomaték. Ez garantálja a modern common-rail technológiával együtt a kedvező fogyasztási értékeket. Ehhez jön még szériaként a dízel részecskeszűrő (DPF).

A Crafternél a vevők a széria 6 fokozatú váltó mellett opcionálisan automata váltót is rendelhetnek. A Crafter futóműve a 3,0 tonna fölötti „transzporterek” világában iránymutató. A fékberendezés minden rakodási körülmény mellett garantálja a biztonságot. Ezt kiegészíti az optimális kerékfelfüggesztés, mely a nagyfokú kanyarstabilitásról gondoskodik. Ezenfelül a Craftereket a még biztonságosabb áruszállítás érdekében már szériában ESP-vel és ABS-szel gyártják. A biztonsági felszerelések sorát egészíti ki az ergonómiailag optimálisan kialakított vezetőfülke, mely szinte minden sofőrnek, mindegy, hogy milyen testmagasságú, kényelmes teret biztosít. Szériában vezetőoldali légzsák, opcionálisan utasoldali-, valamint oldal- és függönylégzsák gondoskodik a védelemről, valamint tengelyirányban és függőlegesen állítható kormányoszlop áll a rendelkezésre.

És hogy a munka is kézre álljon, a szériafelszereltséghez például rádiótávirányítású központi zár, továbbá elektromos ablakemelők tartoznak. Ezenfelül a vezetőnek nagyvonalúan kialakított rakodórekeszek állnak a rendelkezésére. A tágas mozgástérről a joystick-váltó gondoskodik, mely szükség esetén szabad átjárást biztosít a rakodótérbe (kivéve az opcionálisan rendelhető dupla utasülés esetén). Három tengelytáv, négy rakodótér hosszúság és szintén három tetőmagasság bővítik a Volkswagen új haszonjárművének sokszínűségét. Így a Crafter maximális rakodótér kapacitása akár 17 m3 is lehet. Az 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű dobozos változatban akár 2.670 kilogrammnyi árut is lehet szállítani. Ezenkívül a rakodótér hozzáférhetősége is példaszerű. Így például a közepes és hosszú tengelytávú változatnál a kb. 1,3 m széles és 1,8 m magas tolóajtókon keresztül kényelmesen be lehet rakodni az európai szabványnak megfelelő rakodólapokat. Sőt, a raktérben két raklap elfér egymás mellett is! Az opcionálisan rendelhető beépített szállítmányrögzítő rendszer pedig az áru elmozdulását akadályozza meg.

A Crafter külső megjelenésében semmi közöset nem találunk az elődökkel. A markáns vonalak, melyeket a függőlegesen álló szélvédő és oldalsó védőléc határoz meg, modern és erőteljes truck-dizájnt tárnak elénk – mindez a Crafternek impozáns és erős megjelenést kölcsönöz. Ezt a neve is alátámasztja. A Crafter a dolgos mindennapok dinamikus segítője. Az LT-utód bevezetésével a Volkswagen Haszonjárművek kimondottan modern termékcsaládot tudhat a magáénak. A modelloffenzívát, mely 3 évvel ezelőtt az új Transporter bevezetésével kezdődött és 2004-ben az új Caddy megjelenésével folytatódott, a Crafter konzekvensen egészíti ki.

A Crafterrel 2006-ban az eredményes, 30 évet átölelő LT történet új fejezete kezdődik.