„Nagyon kimerítő futam volt, a rosszul sikerült rajt után nagy tempót kellett mennem. Nagyon érzelmes ez a pillanat. Ránézek a csapatra, ismerek minden férfit és nőt itt és a gyárban is és ők az ismeretlen hősök. Mindig hajtottak, soha nem adták fel. A nézők azt hihetnénk, hogy hozzászoktunk a sikerekhez, de mindig olyan érzés, mint az elsőnél, a csapatszellem miatt.” – szögezte le a versenygyőztes brit. „Hétszeres bajnokok vagyunk – ez már olyasmi, amit elmondhatok majd az unokáimnak.” – tette hozzá.

https://youtu.be/RL1oFTz-NvA

Hamilton rajtja nem sikerült túl jól, de végül a számára nagyon jól időzített virtuális biztonsági autós fázisnál csapattársa, Valtteri Bottas elé ugrott, s végig tartotta magát az első helyen. Bottas autójának padlója megsérült, egy ferraris darab akadt bele, s ez rontotta a finn sebességét a verseny nagy részében. Max Verstappen nagyon szépen versenyzett, ki is előzte Bottast, de később egy defektet követően kipördült a pályáról és ezzel vége volt a holland versenyének. Daniel Ricciardo nevető harmadikként ért célba, idén már másodszor, amit egy jó kis versenycipőből való pezsgőzéssel ünnepelt, amelyhez ezúttal Lewis Hamilton is csatlakozott a pódiumon.

https://youtu.be/PMzEC7qxSw0

A rajt nem sikerült túl simára. Lance Stroll elkapta Esteban Ocon autójának a hátulját, miközben Kevin Magnussen összeütközött Sebastian Vettellel és kipördült a pályáról. Mindenkinek sikerült folytatni a versenyzést, egyedül Strollnak kellett új első szárnyért bemenni a bokszba, s ekkor kemény gumikra váltott a kanadai pilóta. Pierre Gasly nagy vesztese a versenynek. A fiatal francia. akiről kiderült, hogy 2021-ben is marad az AlphaTaurinál, a negyedik helyről rajtolt, de már a nyolcadik körben kiállni kényszerült autója meghibásodása miatt. A rajtrácson korábban a csapat szerelői az utolsó pillanatig keményen dolgoztak autója motorján, de eszerint hiába.

Hamilton ezzel szemben a szerencse kegyeltje volt vasárnap Imolában. Esteban Ocon a 30. körben a pálya szélére húzódott vélhetően kuplungproblémával, ami miatt egy rövid virtuális biztonsági autós fázis következett. A brit pilóta azonnal bement a bokszba, s könnyen az élre tudott visszaállni, s még öt másodperces előnyét is megtartotta Bottas-szal és Verstappennel szemben mikor a verseny ismét elindult. A Ferrari hazájában, Olaszországban nem alkotott maradandót. Charles Leclerc pontszerző helyezésén már nem csodálkozunk. Vettel azonban a szokásos bukdácsolása helyett szárnyalt. A negyedik helyen is autózott, 40 körön át kint maradt a pályán. Mikor azonban behajtott kerékcserére a bokszba, nagyon lassan cserélték le a kerekeit a ferraris szerelők. Több helyet bukva a 14. pozícióba sikerült visszatérnie Antonio Giovinazzi mögé. A német pilóta végül a 12. helyen ért célba a középmezőnyben.

Az Alfa Romeo bejelentette a hétvégén, hogy jövőre megtartja mindkét pilótáját, Kimi Raikkönent és Antonio Giovinazzit. A két pilóta a bizalmat pontszerzéssel hálálta meg. Az olasz autóversenyzőé lett az utolsó pontszerző hely és az azért járó egy pont. Kimi Raikkönen egészen a 49. körig kint maradt a pályán, gumijaival nagyon takarékosan bánva. Ezután lágy abroncsokon tért vissza a versenybe, s a finn végül a kilencedik lett. A Racing Point nem lehet maradéktalanul elégedett a vasárnapi teljesítményével. Sergio Perezt rosszul időzítve hívták be a bokszba, miközben akár dobogós helyezésért is hajthatott volna a mexikói pilóta. Végül csak a hatodik helyig tudta felverekedni magát rózsaszín autójával. Lance Stroll pedig mintha az utóbbi időkben nem lenne önmaga. Ezúttal egy nagyon rosszul sikerült bokszbeállás fűződik a fiatal pilóta nevéhez. Nem találta el ugyanis a helyét a bokszban, túlment rajta, s egy szerelőjét hátrataszította, aki hátrabukfencben érkezett meg lábsérüléssel.

https://youtu.be/_HTdlHnbfbI

George Russell nem lehetett túl nyugodt az elmúlt időszakban, miután több helyen is arról cikkeztek, hogy a brit tehetség helye a Williamsnél veszélyben van. A sok szponzori pénzt hozó Sergio Perez neve merült fel a cseréjével kapcsolatban. A hétvégén azonban kiderült mindez csak szóbeszéd. Ez a felfokozott lelkiállapot is ludas lehetett abban, hogy a biztonsági autó mögött körözve egyszer csak kivágódott autójával a pályáról gumimelegítés alatt és nekicsapódott az Acqua Minerale kanyar falának. Kvjat teljesítményét érdemes még megemlíteni. Az orosz, akinek jövőre már vélhetően nem lesz helye az AlphaTaurinál, nagyon szépen versenyzett. A verseny vége fele friss gumikon Leclerc-t kielőzte a negyedik helyért, de hiába húzott bele, már túl késő volt ahhoz, hogy megelőzze Ricciardót és a dobogón végezze. A McLaren pilótapárosáé a hetedik és nyolcadik hely. Sainz lett a jobb helyezett ezúttal is. Öten estek ki: Russell, Verstappen, Magnussen, Ocon és Gasly.

A Forma-1-es mezőny kéthetes pihenőre vonul, mielőtt megérkezne Törökországba, a következő futam helyszínére (2020. november 15.). 2011-ben rendeztek itt utoljára versenyt, s parkolónak használták eddig a létesítményt. A covid-naptárban helyet kapott ez a versenyhelyszín is, hiszen itt még novemberben is kellemes körülmények várják a Forma-1-es cirkuszt, s relatíve nincs nagyon messze a csapatok főhadiszállásától.

2020-as Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:28:32.430
2. Valtteri Bottas Mercedes + 5.783
3. Daniel Ricciardo Renault + 14.320
4. Danyiil Kvjat AlphaTauri + 15.141
5. Charles Leclerc Ferrari + 19.111
6. Sergio Perez Racing Point + 19.652
7. Carlos Sainz McLaren + 20.230
8. Lando Norris McLaren + 21.131
9. Kimi Raikkönen Alfa Romeo + 22.224
10. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 26.398
11. Nicholas Latifi Williams + 27.135
12. Sebastian Vettel Ferrari + 28.453
13. Lance Stroll Racing Point + 29.163
14. Romain Grosjean Haas + 32.935
15. Alexander Albon Red Bull + 57.284
16. George Russell Williams Nem ért célba
17. Max Verstappen Red Bull Nem ért célba
18. Kevin Magnussen Haas Nem ért célba
19. Esteban Ocon Renault Nem ért célba
20. Pierre Gasly AlphaTauri Nem ért célba

A világbajnokság állása az Emilia Romagna Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 282 pont
2. Valtteri Bottas 197 pont
3. Max Verstappen 162 pont
4. Daniel Ricciardo 95 pont
5. Charles Leclerc 85 pont
6. Sergio Perez 82 pont
7. Lando Norris 69 pont
8. Carlos Sainz 65 pont
9. Alexander Albon 64 pont
10. Pierre Gasly 63 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 479 pont
2. Red Bull 226 pont
3. Renault 135 pont
4. McLaren 134 pont
5. Racing Point 134 pont
6. Ferrari 103 pont
7. AlphaTauri 89 pont
8. Alfa Romeo 8 pont
9. Haas 3 pont
10. Williams 0 pont