A Bánki Donát Emlékérmet 1995 óta a Kari Tanács adományozza mindazon intézmények, vállalatok részére, amelyek az egyetemmel folytatott együttműködés révén az oktató-nevelő tevékenységet hathatósan segítették, illetve segítik. Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara, illetve jogelődje hosszú évek óta van szakmai kapcsolatban a Bosch csoport magyarországi vállalataival.

Az évek óta tartó együttműködés alatt több száz hallgató kapott lehetőséget arra, hogy gyakornoki programokban, valamint komoly kutatás-fejlesztési projektekben is kamatoztassa nyelvi- és elméleti tudását. A karon folyó gépész-, mechatronikai- és biztonságtechnikai mérnökképzés gyakorlatorientált jellegének erősítését a Bosch fejlesztési támogatásokkal, szakmai előadások megtartásával, szakdolgozat témák és gyakornoki helyek biztosításával segítette. A Bosch szakemberei a kar tudományos konferenciáin rendszeresen tartanak előadást mechatronikai, illetve biztonságtechnikai témában, az együttműködés sikeres K+F projekteket is eredményezett.

A Bosch cég egyetemisták és főiskolások számára meghirdetett versenyei, az Elektromobil verseny és a Pneumobil verseny, évről évre számos „bánkis” hallgatót aktivizálnak. Ezek a projektek lehetőséget biztosítanak számukra kreativitásuk kibontakoztatására, rendkívüli mértékben segítik szakmai fejlődésüket és problémamegoldó képességük fejlesztését.