Lienz mellett zúg el az Isel, Ausztria egyetlen gleccserfolyója. Fotó: Martin Lugger, Grandhotel Lienz, TVB Osttirol, Vitalpinum

A Dolomitok közelsége már jelzi, hogy nem mindennapi látványban lesz részünk, harapnivalóan friss levegő és nagybetűs nyugalom veszi körül az erre látogatót. Bécs irányból az A2-es autópályán Olaszország felé haladva Villachnál fordulunk be Ausztria „gyomrába”, majd érkezünk meg Kelet-Tirolba – apró érdekesség, hogy ez a régió nem határos a névadó Tirol tartománnyal. A sztráda lüktető tempója után nyugodt forgalomban érhetjük el Lienz történelmi városát, amelyet egyébként a napfény városaként is emlegetnek, ugyanis egy esztendő során legalább 300 napon át a napsütésé a főszerep.

Gyalogosan és bringával is fantasztikus kirándulóterep várja a látogatókat, a pontot az i-re a Osttirodler bobpálya teszi fel. A Vitalpinum élményparkban testközelbe kerülünk a természettel, van mezítlábas taposószakasz, illóolajprés, továbbá a közérzetünket javító gyógy- és fűszernövény tanösvény

Aki itt vet horgonyt, zavarba ejtően sokrétű szabadtéri programot szervezhet magának, a mountain- és downhill bringaszakaszoktól kezdve a gyalogos- és vízitúrákon át a bobozásig – a síelés szerelmeseinek lehetőségeiről nem is beszélve. A 2,3 kilométer hosszú Osttiroldler bobpályát, az adrenalinfüggő, szüntelen kanyargást kedvelők kihagyhatatlan zarándokhelyét mi is felkerestük, s ha csupán egyetlen dolgot kéne kiemelni az aktivitáslistáról, már ezért érdemes lenne visszatérni ide!

Az erődítményként magasló városháza előtti téren minden évszakban nagy a nyüzsgés

Sok minden van persze Lienzben és környékén, ami bevési magát az emlékeink közé, jó példával szolgálva azt a teóriát, hogy nem kell feltétlenül a kontinens másik feléig utazni egy adag mediterrán életérzésért, itt ráadásul olyan játszóteret ad a környezet, ami tényleg európai ritkaság.

James Bond ajánlásával
2015-ben a Spectre című epizód forgatásának idején a Grandhotel Lienz-ben lakott Daniel Craig és a filmes stáb. És valóban, Kelet-Tirol első 5 csillagos wellness szállodája minden tekintetben hozza Őfelsége titkosügynökének életmód-színvonalát, legyen az külső- és belső medence, gőzfürdő, bioszauna vagy éppen luxus borospince.