Akárcsak az új- és használtautópiacon, a motorok esetében is jelentős csökkenést mutatnak az adatok. Vagyis egyre kevesebb új motorkerékpárt vesznek a magyarok, és emiatt az eladó használt motorok száma is visszaesik. Májusban összesen 280 új motorkerékpárt helyeztek forgalomba Magyarországon, azaz 36,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. És bár használt kétkerekűekből mintegy 11 ezret hirdettek meg az egyik legnagyobb kereskedőportálon, idén mindegyik hónapban kevesebben akarták értékesíteni motorjaikat, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Májusban például körülbelül ezerrel kevesebb motort kínáltak eladásra, mint tavaly ugyanekkor.
 
A rendszámmal ellátott motorkerékpárok értékesítése 2004-ben volt a csúcson 12 072 darabbal. Azóta folyamatos a csökkenés: 2009-ben már csak 3800 darabot helyeztek forgalomba, tavalyelőtt 1956-ot, míg az elmúlt évben mindössze 1799-et. Miután évről évre kevesebb új motor talál gazdára, egyre kisebb az az állomány is, amely aztán megjelenik a használtpiacon.

Pedig, ahogy arról lapunk korábban beszámolt, Baranya megyében is jelentős azoknak a száma, akik praktikus okokból robogóra, kismotorra váltanak. A legtöbben buszozás helyett választják, illetve azért, mert az autójukat már nem tudják fenntartani.  De olyanok is akadnak, akiknek a második autó helyett van robogójuk. A kötelező biztosítás ugyanis csak évi néhány ezer forint, és egy kisebb robogó csak 2,5–3,5 liter között fogyaszt. Vagyis akár olcsóbban lehet vele jönni-menni, mint tömegközlekedéssel, és a tulajdonos nincs időhöz sem kötve. A korhatár viszont változott idén: segédmotor és moped esetében eddig 14, most már csak 16 éves kortól lehet vezetői engedélyt szerezni.

Régi márkák
 
A használt motorkerékpárok kínálatából három márka emelkedik ki: a Honda, a Yamaha és a Suzuki. Ezek együtt a teljes kínálat 45 százalékát adják ki. Ez azonban jobbára a „középkategória” – a nagyon drága és a nagyon olcsó motorokat is keresik: míg a 7–10 milliós járgányok közül a Harley Davidsonnal és a BMW-vel találkozunk a leggyakrabban, addig a lista alján sokszor már 10–20 ezer forintért is elvihető, a „hőskorból” fennmaradt járművek (Riga, Babetta, Simson, Romet Komar, Jawa, MZ) szerepelnek.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!