Nyárias meleg, ugrálóvár, motorbőgés, bográcsban rotyogó pörkölt és retró tárgyakat bemutató kiállítás – többek között ez várta azokat, akik szombaton kilátogattak az első alkalommal megrendezett Derecskei Retró Majális és Veterán Jármű Találkozóra.

– A Veterán Kulturális Egyesülettől Brilla Tibor keresett meg minket azzal, hogy a várossal közösen, hozzunk létre egy olyan rendezvényt, ahol kiállíthatják a veterán autókat. Mi minden ilyen együttműködésnek örülünk, éppen ezért a város majálisát is a retró tematika köré fontuk, ahol minden a régi időket idézi – nyilatkozott portálunknak Nádházi-Tálas Csilla szervező, a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár intézményvezetője. Megtudtuk, a rendezvényen több mint 70 járművet állítottak ki, köztük retró babakocsit, régi kerékpárt és oldtimer autókat.

A tulajdonosok többsége Szolnokról, Nagyváradról, Nyíregyházáról és Debrecenből érkeztek. Van olyan házaspár, aki múlt héten még Ausztriában vett részt egy nemzetközi felfutó versenyen, most pedig itt vannak, hogy megmutassák családtagként szeretett autójukat – mondta az intézményszervező. Hozzátette, a veterán járműveknek szépségversenyt is rendeztek, a helyezéseket pedig a látogatók által leadott szavazatok alapján döntötték el.

Nádházi-Tálas Csilla hangsúlyozta, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a programot, ahol a különböző generációk találkozhatnak. – Az autók mellett régi tárgyakból is nyílt egy tárlat, de a gyerekeknek diavetítéssel és óriás Gazdálkodj okosan! társasjátékkal is készültünk – fűzte hozzá.

Kitűnt a tömegből a tűzpiros csoda
Az járműkiállítást körbe sétálva egy nagyobb csoportra lettünk figyelmesek, akik egy tűzpiros Ford Mustangot csodáltak. Az 1965-ös amerikai járművet valóban nem lehetett figyelmen kívül hagyni, már csak azért sem, mert a tulajdonosa éppen a motort bőgette, mutatva rajongó közönségének, milyen hangja van a kocsinak. – Ez a benzines, 4700 köbcentis oldtimer, körülbelül 3 évvel ezelőtt került a tulajdonomba szakadt és rossz állapotban. A fiammal közösen egy év alatt újítottuk fel: többek között kicseréltük az üléshuzatokat, hegesztettünk, átfestettük, s eredeti, új gyári alkatrészeket vettünk hozzá. Nem volt olcsó, csak az alkatrészek körülbelül 10 ezer euróba kerültek, míg a felni szett 2500 euró volt – mesélte portálunknak a Nagyváradról érkezett kocsitulajdonos, Gaál Gábor.

Nagy feltűnést okozott egy Harley-Davidson motorkerékpár is, melyről megtudtuk, 2005-ben szépségdíjat nyert Budapesten. Érdekessége, hogy az összes aranyszínű csavar, ami megtalálható a motoron, 24 karátos arannyal van bediffundálva – mutatta Rácz József, aki elmondta, korábban rendszeres használatban volt a jármű, sok túrán részt vett, ma már azonban csak kiállítási darab.

Családi program
A majális igazi családi program volt a derecskeiek számára: totyogók és nagypapák együtt sétáltak, miközben a kipakoló árusok portékáit, vagy épp az oldtimereket nézegették. Így tett Harangi István is, aki gyerekeivel látogatott ki a rendezvényre. – Úgy gondoltuk, ebben a remek napsütés időben mi is majálisozunk egyet. Kíváncsiak voltunk a veterán járművekre, s mivel a családban nekünk is Ladánk van, egyértelmű volt, hogy erre a márkára adjuk le a szavazatunkat. A gyerekek biztosan kipróbálják majd az ugrálóvárat, a napot pedig valószínűleg megkoronázzuk egy fagyizással – közölte a családfő. A szervezők a rendezvény kísérő programjaként főzőversenyt, az ovisoknak és iskolásoknak rajzversenyt, illetve kerékpáros retró futamot is tartottak.