Innovatív gyártóként a Honda számos kultuszmodellel örvendeztette már meg a járművek szerelmeseit, de talán egyik sem ütött akkorát, mint a CB-széria, illetve annak négyhengeres tagjai. A sort az 1969-ben színre lépő Honda CB750 Four nyitotta, ez volt a világ első superbike-ja, no meg az első sorozatgyártású motorkerékpár, amit alapáron tárcsafékkel kínáltak. Egyedülálló adottságainak köszönhetően a CB már bemutatkozásakor közönségkedvenccé vált, az elmúlt évtizedekben pedig rajongók millióit hódította meg, egyértelműen bebizonyítva, hogy a klasszikus felépítésű és megjelenésű vasakra mindig lesz kereslet. Ezen felbuzdulva úgy határoztak, hogy felelevenítik a régi szép időket, s piacra dobják a CB750-es modernkori változatát. A CB1100 névre keresztelt utód forgalmazása Japánban indult 2010-ben, majd idén Európában is megkezdték az értékesítést.

Minden alkatrész a szigetországban készül

Míg a menetpróba reggelén a zivatar az ablakot verte, én az alkatrészeket mustráltam lelkesen, örömmel állapítva meg, hogy egytől-egyig japán beszállító készítette azokat (NGK, Stanley, Nissin, Keihin, Mitsuba…), s a legmagasabb minőséget képviselik. Emellett maga az összhatás is szemet gyönyörködtető, a kerek fényszóróban, az elnyújtott, íves tankban és a tömpe farrészben ódon és modern vonalak válnak eggyé, csakúgy, mint egykoron a CB750-es esetében.

A hajtómű nagy, maga a motor viszont egészen rövid. Ez óriási előny a városi forgalomban, és persze a garázsban is kisebb helyet foglal A hajtómű nagy, maga a motor viszont egészen rövid. Ez óriási előny a városi forgalomban, és persze a garázsban is kisebb helyet foglal

Felépítéséből fakadóan a CB1100-as igazi uniszex masina. Nemtől, kortól és testmagasságtól függetlenül bárki ráülhet, s remekül fogja érezni magát, még akkor is, ha csak 165 centi magas, mert a 795 milliméterre emelt ülésből könnyedén leérnek a lábak. Szintén középúton jár a sallangoktól mentes, szimpla, kör alakú órákból összeállított műszeregység, egyedüli érdekessége a visszafogott méretű és tudású folyadékkristályos kijelző, ami csak a megtett kilométerek számát, az üzemanyagszintet, valamint a pontos időt jeleníti meg, az aktuális váltófokozatot sajnos nem.

A hengerenként négyszelepes, levegő-olaj hűtésű erőforrás az egyenletes teljesítményleadás szimbóluma, annak dacára, hogy 90 lóerő, illetve 93 Nm lakozik benne, még a kevésbé tapasztalt motorosoknak sem kell attól tartaniuk, hogy meglepetés éri őket. A tekintélyes forgatónyomaték 3000-es fordulat alatt nem igazán érződik, tovább pörgetve viszont egyre keményebben húz, pláne, ha 6000 fölé lendül a mutató. Ilyenkor már egészen sportos hangulatot áraszt a gép, s kicsit a hangja is megjön, de alapvetően a csendes gépek közé sorolható, mind a motorzajt, mind pedig a kipufogó orgánumát illetően.

Kezes futómű és szuper fékrendszer

A viszonylag vékony, 41 milliméter átmérőjű első csúszószárak, a dupla hátsó rugóstag és az egyszerű bölcsőváz alapján nem sok jóra számítottam az úttartást illetően, a gyakorlat azonban rácáfolt előítéleteimre. Az új Honda úgy fordul a szűk íveken, hogy akár szlalomversenyek sztárja is lehetne, de a nagy tempójú, elnyújtott kanyarokban is alázatosan követi a pilóta utasításait. Erényeit tovább domborítja, hogy az úthibák sem igazán zökkentik ki egyensúlyából, a jól kalibrált csillapítás révén rossz minőségű útburkolatokon is kényelemben és biztonságban róhatjuk a kilométereket.

A gép egészéhez illően a műszercsoport is hagyománytisztelő A gép egészéhez illően a műszercsoport is hagyománytisztelő

Ha ki kéne emelnem a CB legjobban sikerült pontját, az integrált fék lenne az – a Nissin mérnökei egyszerűen tökéletes munkát végeztek! Előre két 296 milliméter átmérőjű úszóágyazású tárcsa került, kétdugattyús nyergekkel felszerelve, ezek munkáját egészíti ki a 256 millis hátsó diszk és „egydugós” satuja. A szett ereje bőven elegendő a CB biztos lassításához, ugyanakkor olyan precízen adagolható, hogy a „legfakezűbb” pilóták is csak nehezen tudnak fejre állni. Ha mégis túlhúznák a kart, a márka saját fejlesztésű blokkolásgátlója lép közbe, óvatosan, mégis határozottan korrigálva a hibát.

A váltó precíz és jól áttételezett. Ötödikben, 130 km/óránál 5000-et forog a főtengely A váltó precíz és jól áttételezett. Ötödikben, 130 km/óránál 5000-et forog a főtengely

A retróstílusú motorok kedvelői számtalan gép közül válogathatnak, de a CB1100-asnál aligha találnak jobbat. Személyében pozitív tulajdonságok tucatja forr össze, kezdve a minőségi, a megbízhatóságon és a felhasználóbarát viselkedésen át egészen a kiemelkedő menetkomfortig. Mindemellett, szemben sok riválissal, a Honda újoncáról kijelenthető, hogy sokcélú, kompromisszumok nélkül használható motorkerékpár, amivel dolgozni, nyaralni és világot járni is elmehetünk. Ára ugyan nem szerény, 3 210 000 forint, viszont időtálló, valódi értéket kapunk a pénzünkért, és ez manapság nagyon nagy szó.

Az egyszerű futómű dacára kifejezetten fordulékony, és nagy sebességnél is stabil marad. Kár, hogy csak a hátsó előfeszítés állítható Az egyszerű futómű dacára kifejezetten fordulékony, és nagy sebességnél is stabil marad. Kár, hogy csak a hátsó előfeszítés állítható

Honda CB1100
Összlökettérfogat: 1140 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16
Max. teljesítmény: 66 kW (90 LE) 7500/perc
Max. nyomaték: 93 Nm 5000/perc

Sebességváltó: ötfokozatú
Hossz./mag./szél.: 2195/835/1130 mm
Tengelytáv: 1490 mm
Ülésmagasság: 795 mm
Üzemanyagtank: 14,6 l
Fék elöl/hátul: 2×296/256 mm tárcsa
Gumi elöl/hátul: 110/80 R18/140/70 R18
Menetkész tömeg: 248 kg
A modell alapára: 3 210 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!