Egészen a végsőkig sikerült titokban tartani az új Mazda MX-5-ös formáját, ami manapság bizony nagy szó. Ehhez az is kellett, hogy az utcára következetesen az előző generáció karosszériájával autókat küldtek Japánban és a fejlesztésben partner Fiat Chrysler Automobile-nál egyaránt. Most még csak az eredeti roadstert ismerjük meg, az olaszok még várnak egy keveset a saját változattal.

A világ három pontján egyszerre, a kaliforniai Monterey-ben a Laguna Seca-i pálya (Mazda Speedway a hivatalos elnevezés) parkolójában felállított hatalmas sátorban, Barcelonában és Tokióban leplezik le az újdonságot. Spanyolországban szeptember 6-án a rajongók is megtekinthetik majd a negyedik generációt, egész Európából érkeznek majd a rajongók az egyébként a típus 25 éves születésnapját is ünneplő rendezvényre.

Az autó maga csak felvezette a Duran Duran koncertet, ennek megfelelően túlságosan sokat nem is tudtunk meg róla a forma kivételével. A Skyactiv elv szerint készített autó tömege több, mint 100 kg-mal marad el az elődtől, a motortérbe többféle Skyactiv-G benzinmotort is szerelnek (1,3, 1,5, 2,0 és 2,5 literes blokkok vannak jelenleg), amelyet áthangolnak a roadster kedvéért, a váltó hatfokozatú, kézi kapcsolású.

Magáról a karosszéria 3915 mm hosszú, 1730 mm széles és 1235 mm lapos, a tengelytávolság 2315 mm, ezen kívül még annyit lehet kiolvasni az előzetes műszaki adatokból, hogy 195/50 R16-os abroncsokon gördül a Mazda MX-5. Az új nem hordja fenn az orrát, épp ellenkezőleg, nagyon lapos lett az eleje, a motorháztető is lejjebb került, a minden esetben feketére fényezett szélvédőkeret és külső tükrök tovább erősítik ezt a hatást.

A belső térről annyit árultak el, hogy ezúttal már odafigyeltek a kidolgozásra, és persze az ergonómia is tökéletes. Nyomógombos motorindítás és az ajtókárpit tetején lévő elemen az utastérbe csempészett külső szín mellett az immár teljesen integrált gyári navigáció említhető újdonságként. Furcsa, hogy az Egyesült Államokba is még jobbkormányos autót vittek, mintha még nem lenne kész balkormányos autó. A Mazda MX-5-ös forgalmazása valamikor jövőre indul majd meg.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!