Csütörtök (03.10.) 22 órakor életbe lépett egy három intézkedést tartalmazó rendelet, amelynek a célja az üzemanyagellátás normalizálása. Ennek érdekében kivesznek a rendszerből egy nemrég megjelent új nagyfogyasztót, literenként 20 Ft-tal csökkentik a jövedéki adó mértékét és a hosszú hétvégére (péntek 22 órától kedd 22 óráig) kamionstop-ot rendeltek el.
Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy amíg egy átlagos napon közlése szerint 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek a töltőállomásokon, ez az elmúlt napon csaknem elérte a 15 millió litert, vagyis háromszorosára nőtt. Ezt a rohamot nem tudja kezelni a logisztikai hálózat; a Moltrans és a tartálykocsikat üzemeltető alvállalkozók folyamatosan dolgoznak, 120 tankautó megállás nélkül járja az utakat, összesen 280 sofőr váltja egymást. Nem a határ menti „benzinturizmus” jelenti a problémát, hanem hogy a kamionokat Magyarországra irányították tankolni, ez utóbbit próbálják most kiszűrni.
Annak érdekében, hogy a helyzet normalizálódjon, a nagyfelhasználókat visszaterelik az általuk korábban is használt telephelyekre azáltal, hogy a nagy átfolyású (80 l/perc) kútoszlopokra már nem vonatkozik a hatósági üzemanyagár-korlát, és a 3,5 tonna feletti össztömegű külföldi rendszámos és 7,5 tonna feletti össztömegű magyar rendszámos járműveket ezekre használatára kötelezik – a traktorok és mezőgazdasági járművek továbbra is 480 Ft/l-es áron juthatnak üzemanyaghoz.