Érthető okokból megszűnt az ukrán hadiipar utánpótlása, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy helyi erőforrások segítségével biztosítsák a katonák ellátását. Ezért készítették el a Varta nevű páncélozott csapatszállítót.

Még januárban debütált a prototípus, amelynek a tesztelését rögtön is megkezdte az ukrán hadsereg, és március végére megszületett a döntés a rendszeresítésről. A gyártó SBA nevű cég nem pihent, már korábban megkezdte a sorozatgyártást, így a döntés megszületésével egy időben 10 Vartát már szolgálatba is állítottak.

A felépítmény padlója V alakú, hogy az esetleg a jármű alatt bekövetkező robbanás lökéshullámát oldalra elvezesse, a felépítményt egyébként a svéd Armox cég által kifejezetten páncélozott járművek számára kifejlesztett acéljából készítik. Az alvázat és a felfüggesztéseket a fehérorosz MAZ-tól veszik. Azt nem árulták el, milyen motor hajtja a Vartát, annyit azonban elárultak, hogy aszfalton 110 km/h a csúcssebessége és a hatótávolsága 1200 km. A hasonló tudású páncélozott csapatszállítók között alacsonynak számít a 66 millió Ft-nak megfelelő vételár.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!