Az AutoVAZ vezetője, Igor Komarov állítása szerint a „részvényesek közötti fő kérdéseket már megoldották, a tárgyalások valószínűleg márciusban fejeződnek be.” A tét nem kicsi: a Renault-Nissan többségi tulajdonrészt vásárolna a Ladákat előállító AvtoVAZ cégben.

A Renault-Nissan egyébként 2008-ban már 25 százalékos tulajdonrészt szerzett a Ladában, akkor 1 milliárd dollárt fizetett, és azóta több közös projektet is elindítottak. Az első kézzelfogható jel a Largus nevű autó, amely a Dacia Logan MCV oroszországi gyártású változata. A Renault azért szeretne meghatározó tulajdonrészt az AvtoVAZ-ban, mert a hatalmas piacon rohamosan bővülnek az eladások, még nincsenek végleges számok, de 2011-ben már megelőzi az orosz autópiac mérete a franciát.

A jövőbeli tervekről annyi ismert, hogy 2012-ben az MCV mellett a Logan család többi típusának gyártása is beindul majd Oroszországban, 2013-ban pedig a Lada gyártású motorok kerülnek majd egyes Renault és Nissan típusokba. A Renault-Nissan-Lada cég nagyjából 40 százalékos részesedéssel bír majd.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!