A kompakt- és középkategóriás autók jellemző mérete manapság a 225/45 R17, ezért választották ezt a GTÜ/ACE/ARBÖ szakemberei alaposabb vizsgálat céljára. A tesztgyőztes a legolcsóbb garnitúra, a Nexen N’fera Sport SU2 lett, a második helyezett Nokian Wetproof is az olcsóbb abroncsok közé tartozik. A harmadik helyezést megosztva kapja a Maxxis Premitra 5 és a Falken Azenis FK510. A kilenc garnitúrából egyébként 5 végzett nagyon ajánlott minősítéssel, négy pedig ajánlott lett, ami azt is bizonyítja, hogy egyre jobb az abroncsok általános teljesítménye.

Száraz aszfalton az összes gumi remekelt, a 100 km/órás sebességről fékezésnél a legjobb Continental Premium Contact 6-os 34,5 méteres fékutat ért el, de az ennél a tesztnél utolsó helyre került garnitúrák, a Goodyear és a Maxxis abroncsánál is mindössze 36,1 méter a fékút hossza. A kevesebb mint 2 méteres különbség ellenére muszáj megjegyezni, hogy amikor a Continental gumival szerelt autó már áll, a másik két garnitúrával szerelt autó még több mint 20 km/órás sebességgel halad.

Nedves aszfalton már nagyobbak a különbségek, amíg a 100 km/órás sebességről fékezésnél a Michelin abroncsa 48 méteres fékutat ér el, a Maxxis-abroncsával szerelt autónál 56,9 méter a fékút. A többi 7 garnitúra 52,1-53,9 méter közötti fékutat produkál. A vízre felúszást 9 mm mély pocsolyánál mérték, itt a Maxxis abroncsa érte el a legjobb eredményt, azaz ezzel marad a legtovább uralható az autó.

A környezetterhelés fejezetnél a Goodyear és a Michelin végeznek a legjobb helyen, de általánosan jó az összes abroncs eredménye, igaz, a gördülési zaj az összesnél magas. Németországban darabonként 77 és 114 euró között mozgott az abroncsok vételára.

A Nexen N’fera Sport SU2 abroncs lett a tesztgyőztes azzal, hogy a lehetséges 190-ből 157 pontot szerzett, a középmezőny is erős, hiszen a Nokian (153), Maxxis, Falken (mindkettő 152) és a Michelin (151) is nagyon közel van egymáshoz, ugyanakkor a Continental, Laufenn (mindkettő 146), a BF Goodrich (144) és a Goodyear (143) abroncsa is megfelelő minősítést szerzett.

Sommerreifentest 2021 Contidrom