A franciák így képzelik a jövő városi közlekedési eszközét. Hazánkban valósították meg a Micront A franciák így képzelik a jövő városi közlekedési eszközét. Hazánkban valósították meg a Micront

A 81. alkalommal megrendezett Genfi Autószalonon mutatkozott be a francia Micron nevű, kifejezetten városi használatra szánt elektromos autó. Ennek érdekessége, hogy a francia megrendelő kérésére, francia tervek alapján Budapesten építették meg a prototípust.

Alig több, mint öt hónap alatt elkészült a Mool Invest Kft. fővállalkozásában az autó, a projektben harminc, zömében magyar beszállító is részt vett. A magyar szakemberek a fejlesztés koordinációja mellett a Micron elektromos vezérlőjének és meghajtásának integrációját és kivitelezését is végezték. A jármű gépészeti tervezéshez kapcsolódó mérnöki feladatokat a győri illetőségű Meshining Engineering Kft. látta el. A Micron prototípusát az STS Technology telephelyén, a Győri Ipari Parkban keltették életre, ahol az első tesztvezetésekre is sor került. A cégek már korábban is dolgoztak együtt: közösen készítették el Magyarország első üzemanyagcellás járművét, a HY-GO™-t.

Magyar fővállakozó és beszállítók készítették el a prototípust Magyar fővállakozó és beszállítók készítették el a prototípust

A Micron olyan egyszerű, tiszta és gazdaságos városi jármű, amely őszinte és praktikus választ ad a nagy forgalmú városok környezeti problémájára. A csökkentett teljesítményű változat akár 16 éves kortól vezethető jogosítvány nélkül, a teljes értékű változatot pedig két darab, egyenként 7,5 kW-os kerékagymotor hajtja, ami a 350 kg összsúlyhoz képest nagyon dinamikus mozgást tesz lehetővé, így egy új szabadsági fokkal bővítheti a városi közlekedés palettáját.

Csak egyszemélyes a Micron elektromos autó Csak egyszemélyes a Micron elektromos autó

Az 1 méter széles, 1,4 méter magas és 2,1 méter hosszú autó már a formája miatt is kitűnik a tömegből, de egyediségét a napfénytető, a felfelé nyíló ajtók és az egyedi ülés is tovább fokozza. A felhasználói igényekhez igazodva többféle kapacitású, lítium akkumulátorcsomaggal rendelkező elektromos autó hatótávolsága városi használatban 80-150 km, és szabványos 16A-es konnektorból 3-6 óra alatt feltölthető. A francia megrendelő tervei szerint 2012 júniusától már a kereskedelmi forgalomban is kapható lesz a két négyzetméternyi szabadságot ígérő városi kisautó.