Tom Hanks egy magyarországi forgatás során szeretett bele a Polski Fiat 126p-be, erre a hírre pedig a lengyel kisautó gyártóhelye, Bielsko Biala városa elhatározta, hogy megajándékozzák egy példánnyal a színészt.

Egy 1974-ben gyártott, sokat látott példányt vásároltak szponzorok pénzéből, majd helyi szakemberek és az autóklub segítségével újjáépítették a gépet. Rafał Sonik volt az ötletgazda és ő állta a beszerzési költség nagy részét, a BB Oldtimer Garage végezte a karosszéria és a technika felújítását, a Carlex Design pedig megtervezte és megvalósította az egyedi belsőt. A karosszériánál a gyári állapotot állították helyre, azonban az utastérnél a Carlex Design tuningcég szabadon engedte fantáziáját.

A régi kort akarták megidézni az új belső térrel, persze nem a lengyel autókban, hanem az álomautónak számító Rolls-Royce-ok belsejében lehetett ilyesfajta kárpit. Halványzöld lett az ülések színe, a műszerfalon sötétbarna szín is megjelenik. Egyedi, írógépekre hasonlító gombokat is készítettek, hiszen Tom Hanks hobbija az írógépek gyűjtése, a váltógomb átlátszó műanyag tömbjében Bielsko-Biala város címere látható.

A tervezéssel együtt három hétig tartott az egyedi Polski Fiat 126p belső megvalósítása, összesen 8-an, köztük a Carlex Design ékszerésze vett részt a munkában. Természetesen az autó felújításában résztvevő cégek ingyen végezték a munkát, hiszen jótékonykodásról van szó, a július 9-én megtartott hivatalos leleplezés alkalmával a helyi Gyermekkórház számára gyűjtöttek. Egyelőre nem tudni, Tom Hanks mikor veszi majd át a számára készített kispolszkit.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!